Belastingaangifte zelf invullen of uitbesteden

Geloof het of niet, uit onderzoek van de belastingdienst is gebleken dat de meeste mensen met een zeker plezier hun aangiftebiljet voor de belasting invullen. Slechts één op de drie schakelt een belastingadviseur in.

Dezer dagen valt bij ruim acht miljoen Nederlanders een blauwe enveloppe in de bus met de aangifte inkomstenbelasting over 2005. Bij de meeste mensen zit er een brief in met het verzoek net als vorig jaar elektronisch aangifte te doen en wel vóór 1 april.

Minder dan eenderde van de enveloppen bevat een ouderwets aangiftebiljet op papier. Een kwart van de geadresseerden kijkt met een zeker plezier naar die blauwe enveloppe uit, zo stelde de fiscus na onderzoek vast.

Anderen vinden het een weinig inspirerende maar ook niet al te ingewikkelde klus om aangifte te doen. In ruime meerderheid klaart men die zelf of met hulp van vrienden of buren. Eén op de drie geeft het werk uit handen. Meestal als de persoonlijke fiscale situatie wat ingewikkelder is. Andere belastingbetalers vinden dat ze hun tijd wel beter kunnen besteden dan met fiscale puzzels.

Belastingadvies inwinnen

Eén op de acht belastingbetalers neemt een adviseur in de hand; u kunt er dan van uitgaan dat de aangifte klopt. Dat is een gerust gevoel. Bij vorig jaar gepubliceerd onderzoek van de Consumentenbond kwamen de diensten van belastingadviseurs er goed van af.

Bij fouten kunt u ergens verhaal halen, gekwalificeerde adviseurs hebben een klachtregeling. De Consumentenbond beveelt zijn leden aan een adviseur te kiezen die is aangesloten bij een beroepsorganisatie van belastingadviseurs. De kans dat u een bekwame adviseur treft is dan groot, al kunnen ook andere adviseurs goed en zelfs goedkoper zijn.

Het loont de moeite eerst hier en daar tarieven en prijzen op te vragen. Voor de meeste mensen is het best moeilijk om zo “brutaal' te zijn en pas dan een keuze te maken. Tarieven voor particulieren variëren van 50 tot 250 euro.

In één moeite door kunt u advies krijgen over fiscale en financiële planning; zo'n advies is vaak geen kostenpost maar een goede investering.

Bij ingewikkelde zaken als echtscheidingen waarbij een van beiden in het huis blijft wonen, is het fiscaal doe-het-zelven zelfs ronduit onverstandig.

Ook als u een adviseur inschakelt, loont het om zelf een belastinggids te raadplegen. Doordat u alvast weet waar het om draait, bent u een betere gesprekspartner.

Wie de aangifte eenmaal volledig uit handen heeft gegeven, vindt het later moeilijker weer zelfstandig het biljet in te vullen. Dan zit je meestal aan een adviseur vast.

Zelf aangifte invullen

De belastingdienst zelf is veruit de belangrijkste leverancier van de benodigde informatie en van een gratis aangifteprogramma voor computergebruikers. De website (www.belastingdienst.nl) speelt in de informatievoorziening de centrale rol. Het gaat om rechttoe rechtaan informatie met alleen de opvattingen van de belastingdienst. Dat volstaat voor simpele persoonlijke situaties.

Commerciële belastinggidsen wijzen de gebruikers op voordelige wegen in de aangifte over 2005 en geven tips voor 2006. In dat licht kosten ze weinig. U vindt ze in alle maten en soorten. Daar zitten geen slechte tussen. De meest gebruikte almanakken worden door Elsevier uitgegeven. Ze zijn er in drie varianten (en prijsklassen). Een almanak is zo professioneel dat ook fiscalisten er gebruik van maken. De gewone almanak die al de 51ste editie beleeft, is gerenommeerd maar moeilijk te lezen. Dit jaar introduceert Elsevier een nieuwe, minder diepgravende maar meer toegankelijke editie.

Bij veel gidsen is ook een cd met een aangifteprogramma te koop. De belastingdienst levert overigens een goed werkend gratis exemplaar. De commerciële versies zijn makkelijker in het gebruik en geven meer tips.

Soms komt de inspecteur later met vragen. Maak bij het invullen voor uzelf aantekeningen over de punten waar u over twijfelde en over de samenstelling van aftrekposten. Bewaar alle bonnetjes en (bank)afschriften. De belastingdienst zal de aangiften inkomstenbelasting over 2005 extra napluizen op de post bijverdiensten. Dan gaat het bijvoorbeeld om freelancers en (bij)klussers. Zakelijke kosten voor zulke bijverdiensten zijn vaak aftrekbaar.

Het systeem van de inkomstenbelasting verandert voorlopig niet; wie het kunstje van het invullen eenmaal onder de knie heeft verleert het niet en kan ook derden helpen.

wie elektronisch aangifte doet kan vanaf dit jaar gebruik maken van de DigiD-handtekening. Een nieuwe manier van het elektronisch ondertekenen van overheidsdocumenten.

    • Aertjan Grotenhuis