Winst Samsung 40 procent hoger

Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung heeft het laatste kwartaal van vorig jaar 40 procent meer winst gemaakt dan in dezelfde periode in 2004. De enorme toename is voornamelijk te danken aan de sterke vraag naar platte tv-schermen en halfgeleiders. Dat heeft Samsung vandaag bekendgemaakt.

De winst van Samsung in het vierde kwartaal bedroeg 2,2 miljard euro. De omzet steeg met 12 procent tot 13,2 miljard euro. De winststijging van Samsung was een stuk hoger dan analisten hadden voorspeld. Die hadden gerekend op een toename van 18 procent.

Het was vijf kwartalen geleden dat Samsung voor het laatst een winststijging had laten zien. Over heel 2005 was de winst met 6,6 miljard euro 29 procent lager dan in 2004, heeft het bedrijf laten weten. De omzet bleef nagenoeg gelijk. De winstcijfers over 2004 waren de hoogste ooit voor Samsung.

De markt voor elektronica heeft al tijden last van prijsdruk, waardoor ook de elektronicadivisies van bijvoorbeeld Philips en Sony het moeilijk hebben.

Samsung produceert onder meer geheugenchips voor digitale camera's en mp3-spelers, zoals de muziekspeler Ipod Nano van Apple. Ook verruilen steeds meer consumenten hun oude televisie voor een toestel met een plat LCD-scherm. Samsung verkoopt zelf platte televisies, maar levert ook schermen aan andere fabrikanten die ze integreren in hun tv's, laptops en mobiele telefoons. Verder is Samsung een van de belangrijkste verkopers van mobiele telefoons en digitale muziekspelers.

Het huidige succes van Samsung wordt toegeschreven aan het feit dat het bedrijf altijd is blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling, ook in slechtere tijden. In september vorig jaar kondigde het bedrijf aan 33 miljard dollar (27 miljard euro) te investeren in zijn halfgeleiderdivisie. “Ze lijken alles in de pijplijn te hebben“, zegt Jay Kim, analist van Hyundai Securities in Seoul. “Ze profiteren van hun geïntegreerde bedrijfsstructuur.“

Beleggers reageerden positief op de cijfers, het aandeel Samsung steeg op de beurs van Seoul met 1,5 procent. Het aandeel Samsung is het afgelopen jaar met 46 procent gestegen, waardoor het bedrijf sinds deze maand meer dan 100 miljard dollar waard is. Samsung heeft 90 kantoren in 48 landen. Er werken 113.600 mensen. (AP)