Wikipedia gedaagd over naam dode hacker

De ouders van de overleden Duitse hacker Tron zijn naar de rechter gestapt omdat de online encyclopedie Wikipedia de volledige naam van hun zoon noemt. Tron was het hackerspseudoniem van Boris Floricic. De informaticastudent stierf in oktober 1998 op 26-jarige leeftijd in Berlijn onder mysterieuze omstandigheden.

Tron was een bekende hacker, die zich onder meer bezighield met het kraken van de versleuteling van telefoonkaarten en kaarten voor betaaltelevisie. Hij was de eerste die halverwege de jaren negentig het relatief veilige Duitse telefoonkaartensysteem heeft gehackt. Volgens de politie heeft Floricic zelfmoord gepleegd, omdat zijn lichaam hangend aan een boom in een Berlijns park werd gevonden. Zijn ouders en zijn vrienden vermoeden dat Floricic is vermoord. De student zou wegens zijn hackvaardigheden contacten hebben gehad met criminelen en agenten van geheime diensten.

De ouders van Floricic hebben een kort geding aangespannen tegen Wikipedia. Ze eisen dat het online naslagwerk de achternaam van Boris verwijdert omdat de privacy van hun zoon geschonden wordt. Na Trons dood hebben zijn ouders de Duitse media verzocht zijn achternaam af te korten tot F. De meeste publicaties gingen akkoord met dat verzoek.

Opmerkelijk genoeg wordt de juridische strijd van Trons ouders gesteund door de Duitse hackersorganisatie Chaos Computer Club (CCC). De CCC strijdt al 25 jaar voor informatievrijheid en tegen censuur op internet. Ook de CCC is tegen de publicatie van de naam van de dode hacker. CCC-woordvoerder Andy Müller-Maguhn heeft geprobeerd een juridische strijd te voorkomen door zelf de achternaam van Floricic te wissen in het artikel in Wikipedia.

Wikipedia kent een open structuur. Iedere internetgebruiker kan bijdrages schrijven en correcties aanbrengen in artikelen van anderen.

Ook op de site van de CCC verwijderde Müller-Maguhn de echte naam van Tron. Die stond namelijk op het voorblad van zijn doctoraalscriptie die op de site van de CCC te lezen is.

Juridisch gezien lijkt het kort geding tegen Wikipedia kansloos. De ouders hebben namelijk Jimmy Wales, de oprichter van de internationale versie van de Wikipedia-site, voor het gerecht gedaagd. Wales woont in de Verenigde Staten, een land met heel andere privacywetgeving dan de Bondsrepubliek. Een Duitse rechter kan bovendien niet over een Amerikaans staatsburger oordelen zolang deze persoon zich in de Verenigde Staten bevindt.

    • Marie-José Klaver