VS blokkeren Spanje

De Verenigde Staten weigeren Spanje toestemming te geven voor de verkoop van twaalf vliegtuigen met Amerikaanse technologische snufjes aan Venezuela. De VS vrezen dat de verkoop van de toestellen de situatie in de regio zal compliceren.

De vliegtuigen zijn onderdeel van een 2 miljard dollar kostend akkoord tussen Spanje en Venezuela, dat in november werd gesloten. Spanje verkoopt onder meer acht verkenningsschepen en een aantal transportvliegtuigen. EADS-CASA, de Spaanse tak van de vliegtuigbouwer EADS, maakt gebruik van Amerikaanse onderdelen, onder meer in de motoren.

De Amerikaanse regering maakt zich zorgen over wat Venezuela zal doen met het materieel: 'De tijd zal het vertellen. Het probleem is dat, als we daarop wachten, het een ongelukkig verhaal kan zijn”, zei minister van Defensie Rumsfeld in april tegen de Amerikaanse krant Miami Herald. De minister wees toen ook op de aankoop van 100.000 kalasjnikovs van Rusland.

Andere Amerikaanse functionarissen zeiden te vrezen dat het linkse regime in Venezuela guerrillagroeperingen in Colombia zal gaan helpen. Het relatief kleine leger van Venezuela heeft volgens de Amerikanen het materieel zelf niet nodig. (Reuters)