Vrouwen beheersen beurs VS

Mannenbolwerk Wall Street wordt dezer dagen beheerst door vrouwen. Drie grote financiële instellingen zijn afgelopen week negatief in het nieuws gekomen doordat mannen zich niet aan interne regels hielden en vrouwen zich onheus bejegend voelen.

Zes vrouwen spanden een rechtszaak aan tegen de Duitse zakenbank Dresdner Kleinwort Wasserstein Securities omdat ze tegen een 'glazen plafond” aanstoten, zo zeggen zij zelf. Ze eisen 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro) schadevergoeding.

De vrouwen zeggen stelselmatig overladen te zijn met werk, zodat zij geen carrière konden maken. Bovendien werden ze gediscrimineerd en kregen ze bijnamen als de 'Pamela Anderson van de beurshandel'. Ook werd een van de vrouwen na een zakelijk diner aangemoedigd te vertrekken, zodat de mannen naar een stripclub konden. De bank ontkent.

Vorige week ontsloeg een ander bedrijf, Morgan Stanley, een analist en drie handelaren nadat zij met een cliënt naar een stripclub waren gegaan. Dit is tegen de interne regels, mede omdat het vrouwonvriendelijk zou zijn.

De derde zaak vormde gisteren het voorlopige dieptepunt. De Amerikaanse overheid klaagt Oppenheimer & Co aan omdat een vrouw niet op een sollicitatiegesprek mocht komen - volgens haar met als enige reden dat ze vrouw is.

Jaime Sanders zegt dat ze in juni 2003 geen gesprek kreeg voor een baan als beginnend handelaar, terwijl haar broer en andere mannen direct daarna telefonisch hoorden wel welkom te zijn.

Het overheidsorgaan dat de zaak nu aanspant tegen Oppenheimer heeft niet bekendgemaakt hoeveel de overheid namens Sanders eist. De bank zelf voert aan dat het betrokken kantoor bestuurd wordt door een vrouw en ontkent te discrimineren.