VN openen vuur op Haïtianen: 2 doden

Spaanse militairen van de VN-vredesmissie in Haïti hebben gisteren het vuur geopend op een woedende menigte die de grens met de Dominicaanse Republiek probeerde te bestormen. Zeker twee Haïtianen kwamen om het leven, een onbekend aantal mensen raakte gewond.

De Haïtianen waren boos over de dood van 24 landgenoten, die eergisteren dood werden aangetroffen in de Dominicaanse Republiek. De vluchtelingen waren gestikt in een vrachtwagen en werden door de smokkelaars die ze het land hadden ingebracht, uit de vermoedelijk nog rijdende vrachtwagen gegooid.

Haïti en de Dominicaanse Republiek vormen samen het eiland Hispaniola. Dagelijks proberen mensen uit het arme, gewelddadige en anarchistische Haïti naar de aanzienlijk welvarendere buurland te vluchten. Naar schatting één miljoen illegale Haïtianen, onder wie veel kinderen, wonen in de Dominicaanse Republiek. Ze werken veelal op suikerplantages en veehouderijen, of als huishoudelijke hulp of prostituee.

Naar aanleiding van de beschietingen bij de grens en vermeende andere slachtoffers van VN-soldaten, demonstreerden inwoners van de sloppenwijk Cité Soleil in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince gisteren tegen de aanwezigheid van de VN-troepen. Ze zeiden te vrezen voor een aanval op de wijk, waar veel opstandelingen en aanhangers van de vorig jaar verdreven president Aristide wonen. In de wijk vinden ontvoeringen plaats, en VN-soldaten zijn vermoedelijk door inwoners van deze wijk doodgeschoten. De VN-missie staat onder druk om de ongeregeldheden in Cité Soleil aan te pakken voor de presidents- en parlementsverkiezingen.

Brazilië, hoofdleverancier van de VN-missie, lijkt onderwijl te twijfelen over verdere deelname. 'Het wordt moelijker en moeilijker om te begrijpen waarom we troepen leveren als er zoveel problemen thuis zijn”, aldus een anonieme officier die werkte onder generaal Urano Teixeira da Matta Bacellar, de bevelhebber van de VN-vredesmacht. Bacellar werd afgelopen weekeinde dood aangetroffen. In Brazilië werd gisteren bevestigd dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Ook in de Brazilaanse Senaat gaan stemmen op over terugtrekking. (AP, Reuters)