Turks vogelgriepvirus in mens gemuteerd

Het H5N1 vogelgriepvirus in één van de twee eerste overleden Turkse patiënten was volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zo gemuteerd dat het beter aan lichaamscellen van mensen dan aan kippencellen bindt. De mutatie is eerder gezien bij vogelgrieppatiënten in Hongkong in 2003 en vorig jaar in Vietnam.

Onderzoekers van het WHO influenzalab analyseerden twee in Turkije bij mensen geïsoleerde vogelgriepvirussen. De eerdere vondst van de mutatie in Hongkong was na een kleine besmetting waarbij twee mensen ziek werden, van wie er één overleed.

Waarschijnlijk is de mutatie in één van de Turkse patiënten ontstaan, omdat de andere patiënt - een familielid - de mutatie niet had. Door de mutatie infecteert het virus makkelijker mensencellen, maar dit betekent niet dat het zich beter van mens naar mens verspreidt. Er zijn geen aanwijzingen dat het Turkse virus goed van mens naar mens overspringt. Als dat gebeurt ontstaat de gevreesde nieuwe wereldwijde influenza-epidemie.

Aan de genvolgorde van influenzavirussen kunnen virologen tegenwoordig zien of een virus beter mensencellen dan vogelcellen infecteert. Maar de genkenmerken van een goed van mens-op-mens overspringend virus zijn niet bekend. Wat precies een goede transmissie veroorzaakt, weten virologen nog niet goed. Dat het virus nog geen epidemie veroorzaakt blijkt uit de Turkse praktijk.

Het vogelgriepvirus dat in Turkije rondwaart is verwant aan het virus in besmette ganzen en eenden die in april 2005 in het Qinghai natuurreservaat in China stierven. Dit versterkt de theorie dat het virus met trekvogels Turkije is binnengekomen.

In Turkije zijn volgens de WHO nu 18 mensen met vogelgriep besmet. Van hen zijn er drie overleden - kinderen uit één gezin. Gisteren wezen tests uit dat ook het derde kind - een twaalfjarig meisje - aan H5N1 bezweek. De laatste twee nieuwe patiënten zijn vier- en zesjarige kinderen uit de provincie Sanliurfa. Zij zijn in direct contact met zieke kippen geweest. In Sanliurfa heerst de vogelgriep onder erfkippen vermoedelijk al sinds november.

De Europese Unie heeft vanmorgen 80 miljoen euro beschikbaar gesteld aan arme landen die zijn getroffen door het virus.