Supersnelrecht in A'dam

De rechtbank in Amsterdam begint volgende week een proef om bekennende verdachten zeer snel te berechten bij delicten als winkeldiefstal, het bezit van een vals paspoort of inbraak waarbij de verdachte op heterdaad is betrapt. Het is de bedoeling dat de persoon binnen drie dagen en vijftien uur voor de politierechter staat.

Met deze snelle berechting hoopt de rechtbank tijd te besparen doordat de verdachten niet meer hoeven worden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Deze beslist of iemand op de juiste gronden is gearresteerd. Die controle gebeurt in Amsterdam voortaan door de politierechter.

Door toepassing van het zeer snelle recht houden de rechters-commissarissen meer tijd over voor omvangrijke of complexe zaken. Ook griffiers, bodes, tolken, beveiligers en vervoerders besparen tijd met een zeer snelle berechting.

De proef geldt in eerste instantie alleen bij zaken uit de binnenstad van Amsterdam. Voor de zomer wordt het 'supersnelrecht' geëvalueerd. Als het een succes blijkt, wordt het systeem in heel Amsterdam ingevoerd.