Stern

Howard Stern is een 51-jarige legendarische radiomaker in de Verenigde Staten. Geliefd, gehaat, geïmiteerd. Tientallen miljoenen dollars verdiende hij onlangs met zijn overgang van de publieke radio naar de abonneeradio, waar hij vorige week begon. Eind 2004 schreef ik een stukje over hem, nadat ik hem in New York een maand lang elke ochtend had beluisterd op een FM-station.

Krankzinniger radio had ik nooit gehoord. Stern voerde live urenlang ongedwongen gesprekjes met twee vaste sidekicks, ondervroeg allerlei gasten op zeer directe wijze, vooral over hun seksleven en hun stoelgang (“bowel movements'), en nodigde fotomodellen uit zich in de studio te ontkleden terwijl hij commentaar op hun fysieke bijzonderheden leverde. Tussen deze bedrijven door sneed hij ook ernstige, actuele kwesties aan en leverde hij voortdurend ongezouten kritiek op rechts Amerika, de regering-Bush voorop.

Het was ongeëvenaard plat en grof, maar bij vlagen ook raak en hilarisch. In de periode dat ik naar hem luisterde, klaagde hij dagelijks openlijk over de Federal Communications Commission (FCC), een toezichthoudende overheidsinstantie, die hem hoge boetes oplegde voor obsceen taalgebruik. Ze benamen hem het plezier in zijn werk en hij besloot zich te verkopen aan Sirius Satellite Radio, waar de abonnees twaalf dollar per maand moeten betalen om zijn en andere programma's elke dag te horen. Inmiddels zijn er daar al 2,2 miljoen luisteraars - vooral mannen tussen de 18 en 48 jaar - toegestroomd.

Bij satellietradio waande Stern zich buiten het bereik van de censuur, maar inmiddels gaan er stemmen op om hem ook op dit private terrein aan te pakken. Stern klaagt daarover in een recent interview in Esquire: “Ik moet een grote bedreiging zijn, ze zijn zo verdomd bang voor me. Het gaat niet over seks. Het gaat over eerlijkheid en vrijheid.“

De FCC zal niet milder gestemd worden als ze zijn plannen verneemt. Stern heeft tientallen journalisten ingehuurd voor het verzamelen van hard nieuws. Dat zal op het einde van elke uitzending worden becommentarieerd door een panel van vier aan crack verslaafde hoeren (Crack Whore View), er zal een Lesbian Dating Game zijn en de jongens thuis kunnen zich aftrekken bij het onderdeel Tissue Time with Heidi Cortez, een model dat “incredibly great is at phone sex“.

Daarbij zal Stern doorgaan met zijn kritiek op Bush: “This is Watergate stuff. This is the same shit we saw with Nixon (...) And these are the guys who are going to tell me I'm dirty?“

Stern geeft in het interview een interessante visie op de media-van-de-toekomst. Er zal veel meer abonneeradio (en -tv) komen, denkt hij. Op zijn station zijn al het hele etmaal zestig kanalen te beluisteren zonder reclame (!), met aparte kanalen voor de muziek van Presley, de Rolling Stones, Springsteen, en programma's voor politiek rechts én links. Er is ook een “asshole-channel' - dat is het zijne.

Voor de volledigheid moet ik nog melden dat Stern sinds kort gescheiden is en een relatie heeft met het twintig jaar jongere, uiteraard blonde, model Beth Ostrosky. Hij was altijd trots op zijn vrouw, die zoveel door de vingers wilde zien, maar vermoedelijk heeft hij haar FCC-gehalte onderschat.

    • Frits Abrahams