Shell pompt minder olie op in Nigeria

Shell heeft wegens oplaaiende gewelddadigheid in Nigeria zo'n 20 procent van zijn Nigeriaanse olie-export moeten stoppen. De olieprijzen stegen gisteren, maar daalden vanmorgen weer.

Volgens een woordvoerder van het energieconcern zijn afgelopen woensdag vier werknemers door onbekende, gewapende overvallers ontvoerd. De vier zijn werkzaam voor twee onderaannemers van Shell bij de olieproductie voor de Nigeriaanse kust. “Uit voorzorg en veiligheid“ is deze productie ter grootte van 120.000 vaten olie per dag stilgelegd.

In het binnenland van Nigeria is met explosieven een oliepijpleiding vernield, waardoor de productie van nog eens 106.000 vaten olie per dag stilgelegd moest worden, aldus de woordvoerder van Shell.

Noch met de twee getroffen offshore-onderaannemers noch met Shell zelf is door de daders tot nu toe contact gezocht, zei hij vanmorgen.

Volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg is het Amerikaanse energieconcern ExxonMobil eveneens getroffen: 80 offshore-medewerkers zouden door miltanten zijn gegijzeld.

De Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo bracht vorige maand het leger in staat van paraatheid na een aanval op een oliepijpleiding in de Nigeriaanse delta. Toen werd Shell gedwongen zijn export ongeveer twee weken lang te verminderen. Het energieconcern haalt van zijn totale olieproductie ongeveer 10 procent uit Nigeria.

Volgens ingewijden in de olie-industrie hebben de arrestatie van een militante leider in de olierijke Nigeriaanse delta, een leider die aan de olie-industrie de oorlog heeft verklaard, plus de arrestatie van een lokaal bestuurder wegens witwassen van zwart geld de angst voor aanslagen op olie-installaties in Nigeria aangewakkerd.

Vele bewoners van de Nigeriaanse delta zouden menen dat zij ten onrechte niet profiteren van de olie-opbrengsten. In de delta opereren verscheidene bendes, die gesteund zouden worden door plaatselijke politici. Twee weken geleden zouden nog twaalf verdachte oliedieven door de Nigeriaanse marine in de delta zijn doodgeschoten.

Op de termijnmarkt van Singapore noteerde Amerikaanse olie vandaag 29 dollarcent lager op 63,74 doller per vat nadat die gisteren even de 65 dollar haalde.