Ronaldinho voetbalt nu ook als stripfiguur

Uit de studio`s van Braziliaanse stripveteraan Mauricío de Sousa (1935) komt dit jaar een serie albums met voetballer Ronaldinho in de hoofdrol. De Sousa, striptekenaar voor kinderen, schiep in 1979 een strip rondom `Pelezinho` oftewel kleine Pelé. Hoewel Pelezinho een groot succes was, werd de strip in 1982 stopgezet `por problemas burocráticos`. De Sousa is met name bekend van het stripfiguurtje Mônica, een klein meisje met hazetandjes en een blauw knuffelkonijn in een stijl die doet denken aan Peyo of Franquin. Mônica is de spil van een groep karaktertjes van een jaar of zeven, die voor vier generaties Brazilianen tot het fundament van hun jeugd behoort. Net als Pelé zal Ronaldinho als zevenjarig veelbelovend voetballertje opgevoerd worden in deze `bende van Mônica`. De Sousa, ooit begonnen als misdaadverslaggever, is tegenwoordig eigenaar van een miljoenenbedrijf en heeft naar eigen zeggen 79 procent van de markt voor kinderboeken in handen. Per jaar worden alleen al 50 miljoen `Mônica`-stripboeken verkocht. De Sousa is een man met een missie. Hij injecteerde educatieve en morele boodschappen in zijn strips (wees een goede vriend, was je handen), schreef en tekende schoolboeken en een kinderbijbel. Hij ontsloot musea voor kinderen door Mônica en haar vriendjes in beroemde schilderijen te schilderen. Op Mônica`s Art Expo hangt de Mônica Lisa naast een kopie van het origineel. Ook heeft de kleine stripheldin tegenwoordig haar eigen shopping mall cum pretpark in Sao Paolo. Mid-december lag `de Braziliaanse Walt Disney` nog in het ziekenhuis met longontsteking.