'Regering negeert inwoners Schinveld'

De regering heeft 'op geen enkele wijze” aan de belangen van de inwoners van Onderbanken en de rest van Limburg gedacht bij de kap van een bos in Schinveld.

Dat schrijft burgemeester Zuidgeest van Onderbanken vandaag aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Volgens Zuidgeest heeft de regering alleen aan haar eigen belang gedacht.

Gisteren waren alle bomen gekapt die volgens de regering de veiligheid in gevaar brengen van vliegtuigen van de nabijgelegen NAVO-luchtbasis in het Duitse Geilenkirchen. Limburgers protesteerden twintig jaar lang tegen de kap, die de geluidsoverlast en milieuverontreiniging van de oude AWACS-toestellen die op de basis gestationeerd zijn alleen maar zal verergeren.

De burgemeester heeft in de ogen van veel Schinvelders bij het verwijderen van demonstranten uit het bos en de kap steeds de kant van de regering gekozen. Dat leidde de afgelopen weken tot woede en onbegrip. 'Tegen de wens van het college, tegen de wens van de raad, tegen de wens van de bevolking moet hij medewerking verlenen aan de uitvoering van besluiten van de minister”, schrijft Zuidgeest over zichzelf. Hij is daarmee door de regering in een 'onmogelijke spagaat” gedwongen.

Doordat de regering met het 'machtsmiddel” (van de not in my backyard-procedure) het lokale verzet heeft gebroken, is 'de kloof tussen burger en politiek alleen maar toegenomen”, iets waar de regering noch de Tweede Kamer aandacht voor lijkt te hebben, aldus Zuidgeest.

morgen in Opinie endebat: interview met Zuidgeest