Politieke aartsrivalen Mongolië op ramkoers

In Mongolië, ingeklemd tussen China en Rusland, is opnieuw heftige politieke strijd ontbrand tussen de vroegere communistische Mongoolse Revolutionaire Volkspartij (MPRP) en de Democratische Alliantie die na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1990 het verzet tegen het communistische bewind leidde. Vanochtend trotseerden enkele duizenden aanhangers van de Democratische Alliantie de vrieskou in de hoofdstad Ulan Bator om te protesteren tegen het besluit van de MPRC de regeringscoalitie op te blazen. Ook gisteren werd al gedemonstreerd.

Democraten en vroegere communisten in Mongolië (ruim 2,7 miljoen inwoners van wie de helft nomaden) vormen een ongemakkelijke coalitie sinds de parlementsverkiezingen van twee jaar geleden. Woensdag kondigden de MPRP-ministers aan op te stappen. Ze zeggen geen vertrouwen te hebben in het economische beleid van de democratische premier Tsakhia Elbegdorj. Hij zou niet in staat zijn de groei aan te wakkeren en verantwoordelijk zijn voor de oplopende inflatie.

Het democratische kamp van zijn kant beschuldigt de MPRP ervan een verhulde coup te plegen door met het aftreden van haar ministers vervroegde verkiezingen te forceren. Na zwaar verlies van de MPRP bij de parlementsverkiezingen in 2004 won de kandidaat van de MPRP met grote overmacht de presidentsverkiezingen van vorig jaar mei.

De politieke crisis leidde gisteren en vanochtend in het parlement en daarbuiten tot verhitte discussies, waarbij sommigen een vergelijking trokken met de politieke situatie in Oekraïne.

Toen leden van de MPRP gisteren het woord voerden in het parlement, verlieten sommige democratische parlementariërs demonstratief de zaal. Vanochtend belette een MPRP-parlementariër premier Elbegdorj enige tijd het spreken, en wuifde hij met een gehavende MPRP-vlag, volgens hem in brand gestoken door demonstranten. Hij zei ook dat Elbegdorj de demonstraties buiten het parlement, met temperaturen van zo'n 20 graden onder nul, had geregisseerd. (Reuters, BBC)