Ook Gij Brutus

In zijn artikel over de televisieserie Rome (Cultureel Supplement, 23 december) schrijft Dirk Limburg: `Er was één ding waar alle Engelse kranten tevreden over waren; de constatering dat de Romeinen eigenlijk Britten waren. Dat was zo in I Claudius en zo is het weer in Rome. Brutus is zelfs een enorme Oxfordse bal.` Dit is waar, maar onvolledig. Katherine Wyler, de dochter van William Wyler, co-producent van Ben Hur (1925) en filmregisseur van Ben Hur (1959), zegt in de documentaire The Making of Ben Hur (ik citeer in eigen woorden): `Mijn vader vond dat Amerikanen geen aristocraten waren, de Britten des te meer. Daarom mochten alleen de Britten Romeinse edelen acteren. De Italiaanse aristocraten die ook zo graag in de film van 1959 een partij wilden meeblazen mochten van pa slechts deelnemen als zuipende figuranten.` Je kunt rustig stellen dat Brutus in 2005 niet aan de traditie van de, uit zijn graf zegevierende Frans-Duitse emigrant en gigant William Wyler is ontsnapt.

    • Paul de Vries