Nikon stopt met analoge camera's

De Japanse cameraproducent Nikon, de nummer vijf in de wereld op het gebied van digitale fotografie, stopt met de productie van de meeste van zijn analoge fototoestellen. Voortaan wil het zich voornamelijk toeleggen op de productie van digitale camera's.

Het Amerikaanse Eastman Kodak, de grootste camerafabrikant ter wereld, probeert de slag van analoog naar digitaal eveneens te maken. Kodak heeft al eenderde van zijn personeelsbestand weggesaneerd, maar slaagt er niet in de verliezen te stoppen. In het derde kwartaal maakte het bedrijf opnieuw verlies na al drie kwartaal op rij in het rood te staan.

“De vraag naar onze digitale producten groeit snel en er is behoefte aan om onze activiteiten daarop te richten“, zei een woordvoerder van Nikon vandaag. Dit jaar zullen er 140.000 analoge camera's worden verkocht tegenover een miljoen in 2000, zei hij.

Samen met de Japanse cameraproducent Canon heeft Nikon het grootste deel van de wereldmarkt in handen.

Kodak meende in de jaren negentig dat het met zijn traditionele producten grote kansen op de massamarkt in China had. In 1998 bouwde het daar een fabriek, die nog voor 550 miljoen dollar op de balans van Kodak staat. Maar in China geldt de wet van de remmende voorsprong: de Chinese consument sloeg de traditionele camera's over. Sterker: er zijn analisten die voorspellen dat de Chinese consument ook de digitale camera's zal overslaan en direct zal grijpen naar de mobiele telefoon met ingebouwde camera.

Deze zomer maakte Kodak bekend dat het zijn fabriek in Xiamen inkrimpt. Niet alleen staat daar de grootste fabriek van eenmalig te gebruiken camera's ter wereld, voornamelijk bedoeld voor de export, er is ook capaciteit voor 190 miljoen fotorolletjes per jaar, die Kodak aan vrijwel geen Chinees kan slijten.

Anders dan Kodak is Nikon wel winstgevend. Het maakte in het jongste halfjaar, dat op 30 september eindigde, een stijging van de nettowinst van 20 procent tot 65 miljoen euro bekend. De omzet steeg bijna 10 procent tot 2,47 miljard euro. (Bloomberg)