Leger Soedan beticht van vals spel

Soedanese militairen doen zich voor als vredestroepen om verrassingsaanvallen uit te voeren op rebellen in de westelijke regio Darfur.

Dat zegt de voorzitter van de Afrikaanse Unie, Alpha Oumar Konaré, in een rapport dat gisteren is gepresenteerd. Volgens Konaré schilderen de militairen hun vervoermiddelen wit om aangezien te worden voor soldaten van de Afrikaanse vredesmissie. Daarbij gaat het om voertuigen en gewapende helikopters. 'Deze nieuwe ontwikkeling dreigt de geloofwaardigheid (van de vredesmissie van de Afrikaanse Unie, red) te ondermijnen en betrekt de missie bij het conflict”, zei Konaré. Hij riep de Soedanese regering op haar misleidingssstrategie direct te staken.

De Soedanese regering sprak de beschuldigingen van de AU onmiddellijk tegen. 'Het regeringsleger heeft het niet nodig zich te vermommen om de rebellen te bevechten”, zei minister van Buitenlandse Zaken Lam Akol. Hij gaf toe dat het leger voertuigen en helikopters huurt die wit zijn geschilderd. Maar volgens de bewindsman worden die alleen gebruikt voor transport en niet in de strijd.

Het is niet de eerste keer dat de Afrikaanse Unie Soedanese militairen beschuldigt zich voor te doen als vredessoldaten. Bij een aanval in september op bewoners van een stad in Darfur en op een nabijgelegen vluchtelingenkamp zou het leger ook witgeschilderde voertuigen hebben gebruikt. De Afrikaanse Unie heeft zo'n 6.000 man aan vredestroepen in Darfur.

De voorzitter van de AU riep op het mandaat van de missie met zeker negen maanden te verlengen. Als er een akkoord komt tussen regering en rebellen, zouden de VN de vredesmissie moeten overnemen volgens Konaré. Hij verwacht dat de aanwezigheid van een vredesmacht in Darfur nog minimaal twee tot drie jaar nodig is.

Voorlopig is er geen uitzicht op een akkoord. De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, Antonio Guterres, waarschuwde gisteren in Genève dat de situatie in Darfur verslechtert en de regionale stabiliteit bedreigt. Hij riep de Afrikaanse Unie en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op meer druk uit te oefenen op regering en rebellen om tot een einde van het conflict te komen. De Portugese oud-premier noemde de crisis in Darfur 'het meest urgente politieke en humanitaire probleem in Afrika van het moment”.

Sinds het begin van de opstand in Darfur bijna drie jaar geleden, heeft het conflict zeker 180.000 levens gevergd, volgens een schatting van de Verenigde Naties. Miljoenen Soedanezen zijn in eigen land ontheemd geraakt of naar het buitenland gevlucht. (AP, AFP, Reuters)