Kreeft met komkommer

Voor 4 pers. als voorgerecht:

2 gekookte kreeften, elk 600 tot 700 g

2 eetlepels plantaardige olie

3 sjalotjes, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngehakt

stukjes verse gember van 3 tot 4 cm, geschild en fijngeraspt

2 citrusbladen (djeroek poeroet), bij oosterse toko's verkrijgbaar

2 tot 3 eetlepels pikante kerriepasta, zelfgemaakt of uit een pot van een goede kwaliteit (bijvoorbeeld van Petak)

circa 2 deciliter visbouillon

1/2 komkommer, geschild en in dikke plakken gesneden

het sap van 1/2 limoen en 1 limoen in partjes

zeezout en versgemalen peper

verse korianderblaadjes, ter garnering

Leg de gekookte kreeften op een snijplank en snijd ze met een zwaar, vlijmscherp koksmes in de lengte vanaf de kop naar de staart doormidden. Breek de scharen en gewrichten van de scharen van de kreeften en leg die weg. Neem het vlees het liefst aan een stuk uit de staartdelen en leg het op een bord. Verwijder zo nodig de darmkanalen en snijd het staartvlees in 4 tot 5 stukken. Schep met een lepel de zachte groene lever en eventuele kuit uit de kop en bewaar die in een kleine kom. Breek de scharen voorzichtig open met behulp van een notenkraker of speciale kreeftenkraker en probeer er het vlees weer aan één stuk uit te halen. Doe hetzelfde met de gewrichten van de scharen. Spoel de kreeftenschalen goed af onder de warme kraan en laat ze ondersteboven op keukenpapier uitlekken.

Verhit de olie in een anti-aanbak koekenpan op een matig vuur. Doe er de sjalot, knoflook, gember en citrusbladen in en bak die onder af en toe roeren 10 minuten tot ze gaar zijn. Verwijder daarna de citrusbladen. Schep er de kerriepasta door en laat alles nog een paar minuten bakken. Draai het vuur iets hoger, giet er al roerend de visbouillon bij en laat het geheel even inkoken. Schep er voorzichtig het kreeftenvlees door en laat dat even doorwarmen. Schik de 4 halve kreeftenschalen op 4 grote borden. Schik er de plakken komkommer naast, bestrooi met zout en peper en sprenkel er het limoensap over. Schep het warme kreeftenvlees (zorg ervoor dat iedereen een stuk van het schaarvlees krijgt!) in de kreeftenschalen en garneer met wat korianderblaadjes en wat van de bewaarde lever en kuit. Leg een partje limoen naast de gevulde kreeft en dien op.

Morgen: knikkersalade

    • Kim Maclean