Hofstadzaak: getuige trekt verklaring in

Getuige Jamal B. is vanmorgen tijdens het strafproces tegen de Hofstadgroep teruggekomen van een eerdere verklaring. Daarin had hij gezegd dat leden van de Hofstadgroep van tevoren wisten dat Mohammed B. Theo van Gogh wilde vermoorden.

Jamal B. (29) had die eerdere verklaring 'verzonnen”, zei hij vanmorgen, omdat hij 'af wilde zijn” van politie en justitie. Die zouden hem en zijn familie 'lastigvallen”. Jamal B. was opgeroepen als getuige in het proces tegen de zogenoemde Hofstadgroep. Justitie verdenkt dertien jonge moslims ervan dat zij een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk vormen.

Politie en justitie hebben op basis van de eerdere verklaring van Jamal onlangs het onderzoek heropend naar medeplegers van de moord op Van Gogh. Dat bleek vanmorgen tijdens het verhoor van een politie-inspecteur.

Jamal B. en zijn familie werden volgens B. 'lastiggevallen” door justitie omdat hij gedetineerd was geweest in dezelfde gevangenis als terreurverdachte Bilal L. Deze zou gevangenen hebben willen ronselen voor de jihad. Omdat Bilal en Jamal vaak contact hadden op de luchtplaats van de gevangenis, zocht justitie na diens vrijlating nog geregeld contact met Jamal B.

Jamal erkende vanmorgen dat hij een aantal keer contact had gehad met Bilal in de gevangenis. Maar Bilal zou met Jamal niet gesproken hebben over de Hofstadgroep. Vanmiddag zou ook Bilal nog als getuige worden gehoord.

Verschillende advocaten twijfelden eerder al aan de betrouwbaarheid van Jamal als getuige. Peter Plasman, de advocaat van Hofstadverdachten Mohammed B. en Rachid B. , noemde hem een 'fantast”. De man zou geld gevraagd hebben voor zijn getuigenis.

De getuigenis van Jamal zorgde vanmorgen voor onrust in de streng beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De voorzitter van de rechtbank moest advocaten en verdachten tot stilte manen omdat zij lachten om de verklaring van Jamal. Op de publieke tribune riepen moslims 'Allahu Akbar” (Allah is groot) toen Jamal toegaf dat hij zijn eerdere verklaring verzonnen had.

Die verklaring gaf Jamal al in december, op eigen initiatief aan politie-inspecteur Gietema. Gietema leidde het eerdere onderzoek naar de moord op Theo van Gogh. Pas deze week besloot het OM Jamal als getuige op te roepen.