Eurosonic opent met vette kitsch

De schijnwerper staat tijdens deze editie van het pan-Europese popfestival Eurosonic op Duitse muziek - en veel Duitser dan Corvus Corax kon het niet worden. Deze Berlijnse groep nam gisteravond pal onder het kerkorgel van de Martinikerk in Groningen de Carmina Burana ter hand, het manuscript met middeleeuwse liederen dat ook de 20ste-eeuwse componist Carl Orff inspireerde. De versie van Corvus Corax kende dezelfde overdadige, verdachte bombast als die van Orff, en werd bovendien niet even strak uitgewerkt.

Toch was het een bijzonder spektakel: een koor, een orkest en tal van muzikanten op allerlei exotische instrumenten. Een kleine tachtig man, uitgedost in monnikspijen, riepen in die gewijde omgeving een gedroomde versie van de Middeleeuwen op. Dat mag je gerust vette kitsch noemen.

Verder was het een kwestie van heen en weer pendelen tussen de ruim twintig podia; en vaak dachten we dat de geniale groepen net een deur verderop speelden. Het met enige bombarie aangekondigde, Berlijnse 2Raumwohnung viel tegen met een plastic klinkende variant op de Neue Deutsche Welle van ruim twintig jaar geleden. Het IJslandse Steintryggur had net de foute hand van het dooreen mengen van etnische muziek, Indiase tablas en voorbespeelde klanken, terwijl de schools klinkende saxofonist bij de talentvolle Belgische elektronicamuziek Dijf Sanders roet in het eten gooide.

The Chalets uit Ierland boden daarentegen een frisse versie van het aloude B 52-geluid, inclusief twee decoratieve zangeressen die zich ook op de toetsen redden. Waarna Clor in datzelfde Vera, niet de enige zaal waarvoor zich lange rijen formeerden, uitblonk met het soort hoekige, nerveuze liedjes waarmee Franz Ferdinand hier twee jaar geleden verraste.

Dat waren allemaal namen die van te voren “rondzongen', die wat beloofden maar dat lang niet altijd waar konden maken. Dat het ook de moeite loonde om bij toeval ergens binnen te lopen, bewees de volstrekt onbekende Deense band Spleen United: stemmige synthesizerpop die trefzeker uitsteeg boven de jaren-tachtig-voorbeelden. Hetgeen ons leerde dat het in zo'n overdaad aan bands (160 stuks in twee dagen) echt zoeken blijft naar de uitschieters.

Festival: Eurosonic, eerste avond. Gehoord: 12/1, diverse zalen, Groningen. Herhaling vanavond.

    • Jacob Haagsma