Europa staakt overleg met Iran

De Europese Unie wil het conflict over het nucleaire programma van Iran voorleggen aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Dit hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië, die namens de Europese Unie met Teheran onderhandelden, gisteren in Berlijn gezegd. Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Steinmeier, is het overleg met Iran 'op dood spoor” beland.

In een eerste reactie laakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rice, gisteren het bewind in Teheran. De VS dringen al langer aan op een oordeel van de Veiligheidsraad over Irans atoomprogram, al steunden zij de diplomatieke inspanningen van de Europese bondgenoten. Volgens Rice zitten de VS en Europa nu weer op één lijn.

Aanleiding voor de Europese stap is dat Iran deze week het werk in de stilgelegde uraniumverrijkingsfabriek in Natanz hervatte. Daarmee heeft Teheran de bodem onder het vertrouwen in een diplomatieke oplossing weggeslagen, aldus de Europese landen.

Europa wilde dat Iran van zijn kernprogramma zou afzien in ruil voor politieke en economische steun. Iran zegt alleen vreedzame nucleaire activiteiten na te streven. De westerse landen zijn daarvan niet overtuigd en zeggen over aanwijzingen te beschikken dat Iran heimelijk werkt aan een islamitische atoombom.

Het IAEA, de nucleaire toezichthouder van de VN, heeft daarvoor tot dusver geen bewijzen gevonden. Het vindt wel dat Teheran te veel vragen onbeantwoord laat en niet volledig meewerkt aan inspecties.

De EU zal het IAEA-bestuur nu voorstellen de kwestie door te sturen naar de Veiligheidsraad. Deze raad zou zich dan kunnen buigen over sancties tegen Iran. Dat is een lange weg met onzekere uitkomst. President Ahmadinejad zei door te gaan met het kernprogramma, omdat Iran niet afhankelijk wil zijn van het monopolie van de kernmogendheden op de splijtstofcyclus. (AFP, Reuters)

nieuwsanalyse: pagina 5