Dungen

In de kelder van zijn boerderij, diep in de Zweedse bossen, heeft Gustav Ejstes enkele jaren zitten schaven aan zijn muzikale stijl. Vervolgens heeft hij een paar muzikanten gevonden om samen Dungen op te richten. Ejstes en de zijnen hebben inmiddels drie cd's gemaakt, Ta Det Lugnt (Take it easy) is de nieuwste. In die bossen schijnt nogal wat Zweedse mystiek rond te waren. Daar heeft Ejstes zich door laten inspireren. Zo ontstond deze merkwaardige, “oer-Zweedse' tovermuziek, waarin een groove als een trein wordt aangejaagd door uitzinnig gitaarspel. Stoned, zompig en duister baant Reine Fiske zich een weg door de melodieën, van alle kanten belaagd door hallucinerende dwarsfluiten en stoffige orgels.

Als de teksten dan ook nog in degelijk Zweeds tot ons komen, is het effect grappig en opzwepend tegelijk. Ejstes' zang klinkt stroef en knoestig, en roept een sfeer van Noordelijke sprookjes op. Juist door zijn bijtende toverspreuken blijft in Dungens psychedelica de spanning behouden.

Dungen speelt vanavond in Groningen tijdens het Eurosonic-festival.

HESTER CARVALHO

Dungen. Ta Det Lugnt (mi1036742)

    • Hester Carvalho