Dittrich wil geen kabinetscrisis

Fractievoorzitter Dittrich (D66) heeft gistermiddag, direct na zijn vervroegde terugkeer van de Antillen, tegengesproken dat zijn partij met een kabinetscrisis dreigt. Later op een partijbijeenkomst in Utrecht, zei Dittrich dat hij 'zo'n woord niet in de mond zal nemen“.

De D66-top heeft gisteren op verschillende bijeenkomsten overleg gevoerd over de kwestie-Afghanistan. Dittrich probeerde de gemoederen te sussen nadat Tweede-Kamerlid Bakker in een interview met Elsevier had gezegd dat D66 mogelijk uit het kabinet stapt als de Tweede Kamer troepen naar Uruzgan wil sturen. Bakker zei letterlijk: 'Het lijkt mij vrij ondenkbaar dat D66 in zo'n kabinet wil blijven.'

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) zei zondag bovendien dat hij en zijn collega Brinkhorst (Economische Zaken, D66) zich niet alsnog zouden laten ompraten. Omdat zij tegen de missie zijn, kan het kabinet tot nu toe niet verder gaan dan een voornemen om troepen te sturen aan de Tweede Kamer voor te leggen.

Fractievoorzitter Dittrich zei gisteren dat hij niet wilde speculeren over een crisis of de mogelijke val van het kabinet. Bakker, met wie Dittrich gisteren uitgebreid heeft gesproken, had alleen 'scenario's geschetst“. Bakker: 'Laten we eerst de behandeling in de Tweede Kamer afwachten.'

Verschillende D66-prominenten zeiden gisteren met klem dat D66 geen principiële, maar praktische bezwaren tegen een missie naar Afghanistan heeft. Daarmee geven zij aan dat er nog altijd te praten valt met D66.

Dittrich: 'Wij hebben ons huiswerk gemaakt en weten wat wij willen. Ik wil nu dat we het debat aangaan met de Tweede Kamer. Daarna moeten we de balans opmaken.'

Minister Brinkhorst zei gisteravond dat het 'te dwaas“ zou zijn als het kabinet door de kwestie-Afghanistan ten val zou komen. 'Dit wordt een oogstjaar voor het kabinet. Het is een belangrijke kwestie, maar we moeten daar wel inhoudelijk over spreken.' Brinkhorst heeft minder grote bezwaren tegen de missie dan zijn collega Pechtold. Deze zei zondag nog mede namens Brinkhorst te spreken toen hij zei dat hij niet 'om' zou gaan.

Partijvoorzitter Frank Dales denkt niet dat de kwestie schadelijk zal zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart. 'Dan spelen weer andere zaken. Politiek is vluchtig en de kiezer heeft de neiging te zappen.' Volgens Dales heeft D66 door een missie in Uruzgan af te wijzen een 'basisgedachte“ gegeven. 'We moeten het inhoudelijke debat natuurlijk nog voeren. Maar hiermee gaan we de discussie in.'