Cocaïnesmokkel met marineschip

De Koninklijke Marine is in grote verlegenheid gebracht. Begin december ontdekten de marechaussee en de marine op Curaçao verscheidene kilo's cocaïne aan boord van het fregat Tjerk Hiddes, zo liet de marechaussee gisteren weten. Het schip was sinds september in het Caraïbisch gebied in het kader van drugsbestrijding.

De verborgen drugs werden gevonden op 7 december, de dag voordat het fregat zou terugkeren naar Nederland. Twaalf dagen later kwam de Tjerk Hiddes aan in de thuishaven Den Helder. Om hoeveel cocaïne het gaat en waar de drugs zijn gevonden, wil de marechaussee niet zeggen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse strijdkrachten op Curaçao betrapt worden op smokkel van cocaïne. Zes jaar geleden werd de Koninklijke Marine opgeschrikt door een omvangrijke cocaïnesmokkel van Curaçao naar Nederland via Orion-patrouillevliegtuigen. Mariniers smokkelden toen 125 kilo cocaïne.

Veel tijd om de drugs aan boord van het marinefregat te brengen was er overigens niet. Op de website van de Hr. Ms. Tjerk Hiddes staat te lezen hoe de bemanningsleden op 6 december na een weekend Bonaire terugkwamen op Curaçao. 'Volgens intimi een leuke haven, alleen erg jammer dat we er zo kort liggen”, aldus W. van den Tol. De artillerieofficier verhaalt verder over het vroege opstaan en van boord gaan op 7 december, om 'de grote drugscontrole mogelijk te kunnen maken”. Hij vervolgt met: 'Na een uitgebreide visitatie door de marechaussee en door douane die iedereen uitgebreid door honden liet besnuffelen, keerde de rust weder.'

Hoewel de reisverslagen op de site van het fregat lezen als een spannend jongensboek ('We hadden een Panamese koopvaarder, die verdacht was van drugssmokkel, in de gaten gekregen en een go-fast die er naar onderweg was. Super verdacht dus.') heeft het bewakingsfregat Hr. Ms Tjerk Hiddes tijdens vier maanden patrouilleren in het Caraïbisch gebied geen enkele drugsvangst gedaan.