'Chopin' blijft lesje muziekgeschiedenis

Ze geeft een boek met tekeningen van de zoon van George Sand aan het publiek. Om te laten zien hoe knap hij kon tekenen. Met een moederlijke glimlach kijkt Yvonne van den Hurk het boek na, terwijl het zacht ritselend door de handen van de toehoorders gaat.

Yvonne van den Hurk en Alexander Drozdov in 'Chopin'. Foto Stephan van Heesteren Heesteren, Stephan van

Chopin is haar solovoorstelling, waarin ze de relatie tussen de Franse schrijfster Sand en het Pools/Franse wonderkind Frédéric Chopin onderzoekt. Pianist Alexander Drozdov begeleidt haar op de vleugel met, hoe kan het ook anders, Chopin.

Als geënsceneerde lezing is Chopin een zeer aangename ervaring. Afwisselend vertellend en spelend maakt Van den Hurk, die bekend werd van televisieseries als Pleidooi, Taxi, en Klokhuis haar luisteraars wegwijs in het leven van Chopin en Sand. Al blijft het haar interpretatie, want niemand weet precies hoe de relatie tussen het tweetal is verlopen.

Mooi is de scène waarin ze vertelt dat Sand Chopin voor het eerste hoort spelen en hoe de schrijfster zich verstopt achter een zuil om naar het verhaal van zijn muziek te kunnen luisteren. Omdat er een pianist naast haar op het podium zit, kan Van den Hurk ook daadwerkelijk achterover leunen en mag Drozdov een solo ten beste geven, wat hij met veel toewijding doet. Dat zijn de hoogtepunten, als ze met haar verhaal de muziek vult en de bekende composities opeens een gelaagdheid krijgen door de informatie die Van den Hurk je net heeft gegeven.

Het is jammer dat de actrice wat de personages betreft zo aan de oppervlakte blijft hangen. Van Sand leren we nauwelijks meer dan dat ze een nogal verbitterd “manwijf' is. Chopin, die worstelde met tuberculose, wordt als onvolwassen en hangerig beschreven. Pianist Drozdov speelt met zijn ziel, al begint hij vaak te hartstochtelijk, om er dan halverwege achter te komen dat het niet harder kán.

Al deze elementen zorgen ervoor dat Chopin nooit het niveau van een knap college overstijgt. Het is een aardig lesje muziekgeschiedenis dat volgend jaar worden gevolgd door Frau Bach, over de tweede echtgenote van Johann Sebastian.

Voorstelling: Chopin door Yvonne van den Hurk. Idee, tekst en spel: Yvonne van den Hurk. Piano: Alexander Drozdov. Gezien: 12/1 Theater Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 24/3. Inl. (020) 627 7555 of www.viarudolphi.nl

    • Jowi Schmitz