Brit weg wegens internetverkopen

De topman van het Britse bedrijf HMV, dat honderden muziek- en boekwinkels in het Verenigd Koninkrijk runt, heeft gisteren na tegenvallende resultaten aangekondigd later dit jaar te vertrekken. Alan Giles erkende dat HMV, voorheen His Master's Voice, ernstig lijdt onder de snel toenemende online bestellingen van boeken en cd's.

Ook het illegale downloaden van muziek veroorzaakt problemen. Hetzelfde geldt voor de toenemende activiteiten op deze markt van supermarktketens als Tesco en Asda, die vaak met zeer lage prijzen werken. Het laatste boek in de Harry Potter-serie (Harry Potter and the Half-Blood Prince) ligt bij Waterstone's HMV's boekwinkelketen voor 11,99 pond (17,50 euro). Het internetbedrijf Amazon levert het voor 8,14 pond, supermarkt Tesco zelfs voor 8,04 pond.

“Een jaar geleden zei ik nog dat internet niet boven de 10 procent van deze markt zou uitkomen“, erkende Giles, die het concern acht jaar leidde. “Nu zeg ik dat ik het bij het verkeerde eind had. Ik weet gewoon niet hoever het zal gaan.“ Hij sprak in dit verband van een “brave new world“ voor de detailhandel.

In de eerste zes maanden van het afgelopen jaar verloor HMV 300.000 pond (450.000 euro), terwijl het een jaar eerder in dezelfde periode nog 13,5 miljoen pond (20 miljoen euro) winst had geboekt. In de tweede helft van het jaar was er sprake van een lichte kentering dankzij aanzienlijke prijsverlagingen, die echter de winstmarge weer nadelig beïnvloedden. De omzet in de muziekwinkels van HMV daalde de afgelopen tien weken, vanouds de belangrijkste periode van het jaar, eveneens met 8,9 procent. Ook Waterstone's zette de afgelopen zes maanden 6,4 procent minder om dan een jaar geleden. De koers van het HMV-aandeel daalde gisteren met bijna 10 procent.

Een woordvoerder van Play.com, een online muziekbedrijf, bevestigde gisteren dat zijn bedrijf het afgelopen jaar voor het eerst op massale orders had kunnen rekenen.