Bankchef op heterdaad betrapt bij aanpakken steekpenningen

In zijn woning in Belgrado is gisteren de vice-gouverneur van de Nationale Bank van Servië (NBS), Dejan Simic, gearresteerd wegens het aannemen van 100.000 euro aan steekpenningen. Simic werd op heterdaad betrapt: hij had het geld net aangenomen van de directeur van de Servische Socialistische Partij (SPS), Vladan Zagradjanin. Deze is ook gearresteerd. Zagradjanin is een vriend en vertrouweling van de voormalige Servische en Joegoslavische president, Slobodan Milosevic.

Enkele minuten voordat de politie de woning van Simic binnenviel, vertrok daar de leider van de SPS, Ivica Dacic.

In de Servische media wordt gespeculeerd dat het geld voor Simic afkomstig van de bedrijvengroep TBI, een belangrijke aandeelhouder van de bank Kreditno Eksporta Banka. Die bank moest in februari vorig jaar op last van de NBS zijn werkzaamheden staken.

Die beslissing van de NBS is onlangs teruggedraaid door het Commerciële Hof in Belgrado. Dat hof draait routinematig beslissingen van de Nationale Bank terug. Het Hof wordt voorgezeten door rechter Goran Kljajevic, die zich in 1998 en 1999, toen Milosevic nog aan de macht was, heeft onderscheiden met radicale vonnissen tegen onafhankelijke media en die zich nu vooral onderscheidt door het beschermen van Servische zakenlieden die rijk zijn geworden ten tijde van Milosevic.

Bij zijn aanhouding gaf de vice-gouverneur van de NBS voor niets te weten van de koffer met geld in zijn woning. Zagradjanin gaf daarop toe de eigenaar van de koffer te zijn. Hij had dat geld van zakenvrienden ontvangen, zei hij, en hij had de koffer stomtoevallig bij zich toen hij besloot bij zijn vriend Simic een kop koffie te gaan drinken. (VIP)