www.nrc.nl

Filmvragen. Robert Kiek heeft rond 1959 een film gezien die een enorme indruk op hem heeft gemaakt. Het was een Amerikaanse kleurenfilm, waarin een trein eindeloos door het wilde westen reed. De trein werd regelmatig aangevallen en beschoten door indianen, die er te paard naast galoppeerden en die met elkaar communiceerden door te seinen met spiegeltjes die het felle zonlicht weerkaatsten. Maar op zijn vraag welke film dit zou kunnen zijn, moet zelfs Hans Beerekamp het antwoord schuldig blijven. “Dit is inderdaad een opdracht als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Ik ben van 1952 en heb de hier beschreven taferelen ook als kind gezien, vele malen zelfs, en dat geldt ook voor het geven van lichtseinen met spiegeltjes. Maar ik zou ook geen enkele naam of titel meer kunnen reconstrueren van die films die je op kinderfeestjes (8mm-projectie!) of later op televisie zag. En ik zou evenmin niet weten waar te beginnen, omdat het om generieke scènes gaat.“

Filmvragen. Robert Kiek heeft rond 1959 een film gezien die een enorme indruk op hem heeft gemaakt. Het was een Amerikaanse kleurenfilm, waarin een trein eindeloos door het wilde westen reed. De trein werd regelmatig aangevallen en beschoten door indianen, die er te paard naast galoppeerden en die met elkaar communiceerden door te seinen met spiegeltjes die het felle zonlicht weerkaatsten. Maar op zijn vraag welke film dit zou kunnen zijn, moet zelfs Hans Beerekamp het antwoord schuldig blijven. “Dit is inderdaad een opdracht als het zoeken naar een naald in een hooiberg. Ik ben van 1952 en heb de hier beschreven taferelen ook als kind gezien, vele malen zelfs, en dat geldt ook voor het geven van lichtseinen met spiegeltjes. Maar ik zou ook geen enkele naam of titel meer kunnen reconstrueren van die films die je op kinderfeestjes (8mm-projectie!) of later op televisie zag. En ik zou evenmin niet weten waar te beginnen, omdat het om generieke scènes gaat.“

www.nrc.nl/filmvragen

Nrc.next. Na een kort kerstreces gaan de voorbereidingen voor nrc.next, de compacte ochtendeditie van NRC Handelsblad die vanaf maart gaat verschijnen, op volle kracht verder. Next-chef Hans Nijenhuis is ook weer begonnen met zijn weblog op www.nrc.nl/next “Zo heeft inmiddels een flink aantal (ex-)sollicitanten het contract getekend dat ze tot redacteuren van nrc.next maakt. Op 1 februari heten we ze welkom in Rotterdam en o wat kijk ik daar naar uit! De komende dagen zal ik ze hier voorstellen. Ook is er nog een groot aantal cartoons binnengekomen - ook die zal ik hier weer plaatsen.“ Vooral voor Elp de cavia (illustratie), een creatie van grafisch ontwerpster Edith Kuyvenhoven, is tijdens de feestdagen fanmail binnen gekomen.