Winst LG Philips LCD vernegenvoudigd

LG Philips LCD, de op één na grootste producent van platte lcd-schermen ter wereld, heeft zijn nettowinst in het vierde kwartaal vernegenvoudigd tot omgerekend 278 miljoen euro als gevolg van de sterk gestegen vraag naar platte beeldschermen. De omzet steeg met 53 procent tot 2,5 miljard euro.

Dat heeft het bedrijf, een gezamenlijke onderneming van elektronicaconcern Philips en het Zuid-Koreaanse LG, vanmorgen bekendgemaakt. Philips heeft een belang van 33 procent in LG Philips LCD.

LG Philips en de belangrijkste concurrent Samsung, de marktleider uit Zuid-Korea die morgen naar verwachting eveneens fors hogere resultaten zal publiceren, profiteren van de prijsdaling van televisies met een plat beeldscherm. Door de lagere prijzen worden er wereldwijd fors meer platte tv's verkocht. De verwachting is dat dat aantal in de aanloop naar de wereldkampioenschappen voetbal en de Olympische Spelen verder zal stijgen.

De gemiddelde prijs van een lcd-scherm daalde in het vierde kwartaal met 8,3 procent. Dit kwartaal zullen ze opnieuw zo'n 5 procent in prijs dalen, verwacht LG Philips.

De afzet van lcd-schermen steeg met 74 procent ten opzichte van een jaar geleden. Een derde van de schermen ging naar televisietoestellen. Dat was een jaar geleden nog maar 15 procent. Lcd-schermen zitten daarnaast in pc-monitoren en mobiele telefoons.

Wereldwijd steeg de verkoop van lcd-schermen voor pc's en televisies vorig jaar met 17 procent tot 35 miljard euro. Voor dit jaar wordt een groei van 12 procent verwacht. Terwijl op de markt voor platte televisieschermen de vraag groter is dan het aanbod, is het op de markt voor pc-schermen omgekeerd. De afzet van schermen voor televisies zal dit jaar naar schatting met circa 40 procent stijgen, voorspelt de Amerikaanse marktonderzoeker El Segundo. (Bloomberg)