Wat doen de kinderen?

Geheim ontrafelen

Albert logeert bij opa Ab. Dat is leuk want opa Ab weet veel van archeologie, over vondsten uit andere tijden en hij vertelt er vaak spannende verhalen bij. De tijd van Ab is een poppenspel over de verrassende verhalen die achter de vondsten schuilen. Drie in de kast maakte het spel speciaal voor de tentoonstelling Professor Van Giffen en het geheim van de wierden in het Groninger Museum op zondag 15 januari in het auditorium om 14u en 15u30 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Elke zondag zijn er ook speciale rondleidingen over de expositie door gidsen van het museum. Een spectaculaire virtuele reconstructie, bijzondere voorwerpen, attributen, foto's en een negentiende eeuwse museumzaal brengt bezoekers in de sfeer van het verleden. Kosten voor de instaprondleiding zijn 2,50 p.p. exclusief een entreebewijs.

Een reconstructie van het prehistorische dier de Andrewsarchus

Voor verschillende leeftijdsgroepen worden er op zaterdag 14 januari ook workshops georganiseerd waarin de kinderen met verschillende technieken hun eigen schatten maken, bijvoorbeeld magische sieraden. Zaterdag 14 januari, kinderatelier Groninger Museum, kosten 9,50 p.p (inclusief entree).

Professor van Giffen en het geheim van de wierden t/m 9 april in het Groninger Museum, Museumeiland, Groningen. Inl. www.groningermuseum.nl

Spelletjes spelen

Sommige mensen vinden een houten spel ouderwets, maar wie de Alcatraz Escape, Chameleon en Cityscape van Pin Original Games speelt verandert al gauw van mening. In het Museumcafé van het Stedelijk Museum Alkmaar is op zaterdag 14 januari een speldemonstratie met verschillende houten gezelschapsspelletjes. Ad Bruynzeel, de maker van de spelletjes vertelt er over en speelt tegen jong en oud vanaf 14u 's middags.

Demonstratie Pin Original Games op za 14 jan van 14-16u vanaf 7 jaar in het Stedelijk Museum Alkmaar, Canaplein 1. Toegang gratis. Inl www.stedelijkmuseumalkmaar.nl en www.speel-goed.net of www.pintoys.com

Overwinteren

Een dikke vacht helpt dieren die buiten blijven de winter door. Maar goed eten is ook belangrijk. Tijdens de kindermiddag op woensdag 18 januari bij Bezoekerscentrum De Wieden ontdekken kinderen van 4 t/m 7 jaar op speelse wijze hoe dieren zichzelf warm houden. Daarbij gaan kinderen de dieren ook helpen de winter door te komen. Vooral voor de vogels die thuis in de tuin voorkomen, zoals merels, mussen en spreeuwen, wordt een lekker hapje gemaakt. Wie mee wil doen kan zich aanmelden bij het centrum.

Overwinteren voor kinderen van 4 t/m 7 jaar op 18 jan van 14-15u30 in Bezoekerscentrum de Wieden van Vereniging Natuurmonumenten, Beulakerwijde, St. Jansklooster. Kosten 3 voor leden van Natuurmonumenten en 5 voor niet-leden. Aanmelden tel op wo, za en zo 0527-246644 of via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Loungen

Wie een van de grootste luilakken aller tijden wil zien moet zondag 15 januari om 14u naar de voorstelling Oblomov of: waarom ik niet op wil staan door Het Filiaal gaan. Oblomov heeft heel veel tijd en ook heel veel plannen, zijn hoofd zit er vol mee, maar meestal blijft hij in zijn bed liggen en neemt hij alle tijd om naar dingen te kijken en naar geluiden te luisteren. De muziektheatervoorstelling is geïnspieerd op de roman Oblomov van de Russiche schrijver Ivan Gontsjarov. Na afloop is er de ZinderKinderlounge, een maandelijks terugkerend fenomeen in de Utrechtse Stadsschouwburg. Ouders kunnen in Zindering genieten van muziek van dj collectief Naald en Klank en van tapas. Kinderen kunnen in de Hekmanfoyer terecht bij Marie en Inger voor aallerlei activiteiten: ze kunnen bijvoorbeeld als een echte slagwerker ritmes spelen, zich verkleden als acteur, of: gewoon even helemaal niks doen, net als Oblomov!

Olbomov of: waarom ik niet op wil staan door Het Filiaal op zo 15 jan om 14u in de Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk, Utrecht. Kaarten kinderen 5, volw 8. ZinderKinderlounge om 15u. Res 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Bibberen

Rillen, trillen en bibberen. Hoe ontstaat geluid? Wat doen kou en warmte met geluid en wanneer wordt geluid muziek? Zaterdag 14 januari speelt Het Brede Spoor Zaterdag heeft het koud in Kumulus, centrum voor de kunsten in Maastricht. Het is de eerste van vier voorstellingen voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar en hun familie. Kinderen zijn deze middag het publiek in de zaal maar doen ook op het podium mee met de voorstelling.

Zaterdag heeft het koud op za 14 jan van 15-15u45 in de Henri Hermanszaal in Kumulus, Centrum voor de kunsten, St Maartenspoort 2, Maastricht. Toegang 3,50 euro p.p. Res is niet nodig. Inl 043-3618038 of www.hetbredespoor.com

Grote Beesten

Een vogel van drie meter hoog en een wolf van vijf meter lang: ze zijn nu te zien in het Museon. De olifantsvogel was de grootste vogel die ooit op aarde leefde en stierf pas in 1750 uit. Zijn eieren wogen wel dertien kilo. De Andrewsarchus, een enorme wolf, leefde tussen de 60 en 30 miljoen jaar geleden. Zijn schedel van 83 centimeter is in Mongolië gevonden. Aan de driedimensionale reconstructie is 6 maanden gewerkt.

Jouw Wereld, Mijn Wereld, nieuwe permanente tentoonstelling Museon. www.museon.nl

Informatie over kinderactiviteiten sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of mailen naar agenda@nrc.nl

Overwinteren voor kinderen van 4 t/m 7 jaar op 18 jan van 14-15u30 in Bezoekerscentrum de Wieden van Vereniging Natuurmonumenten, Beulakerwijde, St. Jansklooster. Kosten € 3 voor leden van Natuurmonumenten en € 5 voor niet-leden. Aanmelden tel op wo, za en zo 0527-246644 of via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/agenda.

Olbomov of: waarom ik niet op wil staan door Het Filiaal op zo 15 jan om 14u in de Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk, Utrecht. Kaarten kinderen € 5, volw € 8. ZinderKinderlounge om 15u. Res 030-2302023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

Zaterdag heeft het koud op za 14 jan van 15-15u45 in de Henri Hermanszaal in Kumulus, Centrum voor de kunsten, St Maartenspoort 2, Maastricht. Toegang € 3,50 euro p.p. Res is niet nodig. Inl 043-3618038 of www.hetbredespoor.com

Jouw Wereld, Mijn Wereld, nieuwe permanente tentoonstelling Museon. www.museon.nl

Informatie over kinderactiviteiten sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of mailen naar agenda@nrc.nl