Vrieskist is verboden als begraafplaats

Het echtpaar Martinot mag niet bevroren blijven. Dat heeft de Franse Raad van State besloten in een uitspraak die deze week bekend is geworden.

Raymond Martinot en zijn partner Monique Leroy liggen sinds hun overlijden bij een temperatuur van min 65 graden bevroren in de crypte van hun kasteel in Nueil-sur-Layon, ten oosten van Nantes. Hij overleed in 2002, zij in 1984. De arts Raymond Martinot was een aanhanger van het cryonisme, de vooral in de Verenigde Staten tot bloei gekomen overtuiging dat de voortschrijdende wetenschap het ooit mogelijk zal maken bevroren doden tot leven te wekken.

Sinds het overlijden van de arts in 2002 bestond juridische onduidelijkheid over de status van het bevroren echtpaar. Zoon Rémy Martinot stapte in 2003 naar de hoogste Franse gerechtelijke instantie, de Conseil d'Etat. Hij wilde erkenning van bevriezing als legale wijze van begraven.

De Conseil heeft dat verzoek nu verworpen. De keuze voor de wijze waarop overledenen begraven worden is weliswaar een privékwestie, zo stelt de Conseil d'Etat, maar die is onderworpen aan grenzen, met name met het oog op de openbare orde en gezondheidsbelangen. De facto zijn daardoor alleen het traditionele begraven en cremeren toegestaan.

Rémy Martinot overweegt naar het Europees Hof van Justitie te stappen.