Topman wil best open zijn over salaris

Bijna de helft van de Nederlandse topbestuurders is voor meer openheid over hoge beloningen in het bedrijfsleven. Over de hoogte van de topbeloningen is een meerderheid tevreden. Dat zijn de voornaamste conclusies van een enquête onder veertig Nederlandse topmannen, commissarissen en adviseurs in binnen- en buitenland die zakenblad FEM Business morgen publiceert. Onder de respondenten zijn ex-ING-baas Kist, voormalig ABN Amro-topman Kalff en Van Halderen van Nuon.

Met hun oordeel ondersteunen de topbestuurders de bevindingen van de adviescommissie-Frijns die vorige maand rapporteerde over naleving van de code voor goed ondernemerschap. De commissie pleit voor meer transparantie bij topbeloningen.

Vorig jaar ontstond ophef over de inkomsten van topbestuurders in de energiesector, die hoge bonussen ontvingen ondanks toenemende kritiek op de prestaties van hun bedrijven. Onder druk van aandeelhouders en publieke opinie zagen bestuursvoorzitters Van Halderen en Boersma (Essent) uiteindelijk deels af van hun bonus.

Ruim de helft van de ondervraagden vindt de beloningen hoog genoeg. Zij kijken daarbij vooral naar het buitenland. Minder dan 10 procent is voor verhoging. Negen van de tien bestuurders zien toenemende druk van aandeelhouders en commissarissen. Een meerderheid vindt het versterkte toezicht positief, maar vreest dat al te sterke nadruk op “corporate governance' ondernemingslust kan frustreren.