The World

Aan de rand van Peking staat een pretpark waarin beroemde gebouwen van over de hele wereld zijn nagebouwd. “De wereld zien zonder Peking te verlaten' , luidt de reclameslogan. Van de piramides van Gizeh tot het Vrijheidsbeeld, van het Rode Plein in Moskou tot de Taj Mahal. De Chinese regisseur Jia Zhang-Ke situeerde hier zijn vierde speelfilm en bewijst zich weer als een van de meest briljante filmmakers van dit moment. In The World maken zijn hoofdpersonen deel uit van een bont gezelschap entertainers die in het park nu eens voor Japanse geisha en dan weer voor Indiase tempeldanser spelen. Net als in al zijn films benut Jia de exotische, theatrale, maar wezenlijk ontheemde setting om juist de meest alledaagse dingen te laten zien. Hoe leven deze mensen? Hoe leven deze mensen in een futuristische fake-wereld, terwijl buiten de muren van hun wereld de Chinese maatschappij zo rap verandert dat zij haar dag na dag minder herkennen?

Filming of "World" by Jia Zhangke in Beijing, China. Thursday, January 1, 2004. Pix by Ricky Wong
Filming of "World" by Jia Zhangke in Beijing, China. Thursday, January 1, 2004. Pix by Ricky Wong

Ze hebben allemaal dromen. Dromen van werk, liefde, geld en een betere wereld. Net als hun generatiegenoten van overal ter wereld. De meeste van de personages komen uit Jia's geboorteplaats Fenyang. Op weg naar Peking dachten zij daar al direct die droomwereld te vinden. Maar wat zij kregen was een schijnwereld, vol gesublimeerde emoties in zang, dans en de virtual reality van sms-berichten en computeranimaties.

Met name die laatste twee zijn nieuw in het filmische idioom van Jia, Met kleurrijke flashanimaties doorbreekt hij zijn realistische stijl. En voegt zo nog meer schijn aan de wereld toe.Niets is wat het lijkt, laat Jia in het ene na het andere imponerende widescreenshot zien.

En terwijl de fantasie een heilzame ontsnapping is, blijkt de werkelijkheid het ware toevluchtsoord.

The World (Shije). Regie: Jia Zhang-Ke. Met: Zhao Tao, Chen Taisheng, Jing Jue, Jiang Zhong-Wei. In: Rialto, Amsterdam; Filmhuis Den Haag; 't Hoogt, Utrecht; Plaza Futura, Eindhoven; LUX, Nijmegen.