Televisie Voorkeur

Actualiteiten

Twee vandaag. Reportage over de werving van 500 jonge leiders die mensen moeten aanzetten om de cursus Transcendente Meditatie van Maharisji Mahesh Yogi te gaan volgen. Voorts aandacht voor het besluit in het kabinet om wel of geen troepen te sturen naar de provincie Uruzgan in Afghanistan. Ned.2, 18.20-18.50u.

Nova. Uitgebreide reportage met live-verbinding uit Utrecht en studiogesprekken over oplopende spanning over wat D66 zal besluiten in de discussie over de uitzending van militairen naar Afghanistan. In Utrecht begint vanavond de partij met de verkiezingscampagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Ned.3, 22.20-21.50u.

Jochem van Gelder en Gregor Bak presenteren de eerste aflevering van de serie De zingende zaak waarin de beste zang- en danstalenten van twee bedrijven met elkaar in competitie gaan. Kippa

documentaire

Zembla: De ramp na Katrina. Amerikaanse documentaire over de falende hulpverlening in New Orleans na de orkaan Katrina. Velen stierven omdat ze niet op tijd geëvacueerd werden. Duizenden inwoners van New Orleans zaten dagenlang zonder water, voedsel en medicijnen. In de uitzending staat de vraag centraal hoe het komt dat een welvarend land als de Verenigde Staten zo slecht in staat blijkt te reageren op een ramp die nota bene al jarenlang voorspeld was. De hulporganisatie FEMA werd opgericht in 1979 na een reeks van rampen in de jaren zestig en zeventig. De FEMA liet het geheel afweten. Ned.3, 20.20-21.05u.

Heilige aarde: Mysteries van het land. Natuurserie waarin vanavond aandacht voor plaatsen waar mythes, religies en rituelen zijn ontstaan. Zo komt u terecht aan de voet van hoge rotsen, op flanken van vulkanen, in diepe grotten en op de bodem van ravijnen. Bovendien bezoeken bij Aboriginals, Mongolen en Maya's. Ook worden zonnecultussen, vereerde planeten, bomen en bergen onderzocht. België 2 (Canvas), 20.45-21.40u.

Horizon: Space tourists. Excentrieke ondernemers en steenrijke zakenmannen proberen ruimtetoerisme realiteit te laten worden. Virgin Galactic moet het eerste bedrijf worden dat betalende klanten de ruimte in stuurt. Naar verwachting van de oprichters is het over twee jaar zo ver. BBC2, 22.00-22.50u.

Going to extremes: The silk routes, Nepal. Nick Middleton trekt naar het steilste landschap ter wereld om zijn hoogtevrees te overwinnen. Na een klimtraining in een kloof maakt hij kennis met Nepalese honingjagers. National Geographic, 22.00-23.00u.

Dit gaat nooit meer weg. Over mishandelde vrouwen die de eerste stappen zetten naar een nieuw leven na mishandeling door hun mannen. De makers verbleven enkele maanden in een Amsterdams Blijf-van-mijn-lijfhuis en konden een intiem portret maken van het dagelijkse leven van Mirella, Sylvia en Johanna waarin tranen, geroddel, komische momenten en drama's elkaar in een zeer rap tempo afwisselen. Hoewel ze dromen van een nieuw leven, kunnen zij zich niet losmaken van de mannen voor wie ze gevlucht zijn. Ned.1, 23.15-0.15u.

VPRO's Import: Sahara marathon. Spaanse documentaire over de Sahara Marathon die georganiseerd wordt om de bevolking van de Sahara te steunen in hun strijd voor een zelfstandige staat. Sinds het einde van de Spaanse kolonisatie van Marokko, 27 jaar geleden, werden de Saharawi gedwongen te evacueren naar de vluchtelingenkampen in de Algerijnse woestijn van de Westelijke Sahara. Daarom wordt er nu elk jaar een marathon gehouden om de aandacht van de wereld te richten op het lot van de Saharawi. Ned.3, 23.20-0.20u.

De wereld van Tarantino. Reportage uit de Russische hoofdstad Moskou, waarin we enkele (jonge) mensen volgen die soms uit ver afgelegen gebieden in Rusland naar de hoofdstad zijn getrokken, in de hoop op een beter leven. We zien een moeder, een jonge muzikale hippie en een actrice uit Siberië die droomt van een grote carrière in de theaterwereld. België 2 (Canvas), 23.55-1.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Tennisser Richard Krajicek vertelt over de tennistop die hij wist te strikken voor zijn ABN Amro toernooi en zijn comeback op Wimbledon in het gemengd dubbelspel met zijn zusje Michaëlla. Verder Astrid Joosten, die een nieuwe programma gaat presenteren waarin ze rechtszaken opnieuw behandelt met een advocaat, een officier van justitie en het publiek op de stoel van de rechter. Ook Joop van den Ende is aanwezig om te vertellen over zijn nieuwe theaterplannen. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Discussie met minister van Defensie Henk Kamp, beroepsmilitairen, zanger Albert West, (trad op voor Nederlandse militairen in Kabul), de Afghaan Nang Arsala (adviseur van de Afghaanse regering) en fotograaf Teun Voeten over de mogelijke uitzending van soldaten naar Afghanistan. Ned.1, 22.25-23.15u.

Amusement

Ivo's theatershow. Voorstelling met conferences, sketches en muziek. De afgelopen maanden trok Ivo Niehe door zalen in Nederland en België met zijn Theatershow. Hij maakte een selectie van humoristische en emotionele fragmenten uit zijn televisieleven, vertelt over zijn jeugd, zijn 93-jarige vader en thema's als inburgeren en “vroeger was alles beter'. Talpa, 21.00-22.00u.

consument

Boemerang. Eerste aflevering van een nieuw 12-delig consumentenprogramma waarin niet het product, maar eerder de wereld erachter centraal staat. Consumentenkwesties worden niet alleen gesignaleerd, maar ook gevolgd tot een oplossing gevonden is. Daarom keren onderwerpen geregeld in een nieuwe gedaante terug in de uitzending zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn. Met de presentatoren Fons de Poel, Bas van Putten en Anita Witzier. Ned.1, 21.5522.25u.