“Situatie Wit-Rusland verslechtert'

In Wit-Rusland, een staat die zichzelf ten dele financiert met wapensmokkel naar Afrikaanse landen, worden de mensenrechten steeds vaker geschonden. Dat zei gisteren de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten in Wit-Rusland, de Roemeen Adrian Severin in Brussel. Severin werkt aan een rapport over de situatie in Wit-Rusland.

“In Wit-Rusland worden de mensenrechten niet alleen geschonden, het gaat er elk jaar slechter“, aldus Severin. Hij verwees naar een nieuwe wet, die het uiten van kritiek op de regering tegenover internationale organisaties strafbaar stelt. “Elke Wit-Rus die zich tegenover mij ontevreden uit kan voor vijf jaar de gevangenis in gaan“, aldus Severin.

Hij karakteriseerde de economie in Wit-Rusland als een militair-industrieel complex, in Sovjet-stijl, functionerend in “een steeds toenemend totalitarisme“. President Aleksandr Loekasjenko biedt de bevolking in ruil voor democratie en vrijheid “sociale steekpenningen“, zo stelde Severin. De bevolking wordt stelselmatig onkundig gehouden over de situatie in de rest van de wereld. “Die wordt voorgesteld als een wereld vol onrust en problemen, waarin Wit-Rusland een eiland van rust is“, aldus Severin. (AP, Reuters)