Rustig winterweer

Sinds de jaarwisseling is het in Nederland uitermate rustig weer met een afwisseling van zon, wolken en mist.

In het zuiden en oosten was het van tijd tot tijd vrij zonnig, terwijl in de noordelijke provincies een hardnekkige bewolking blijft hangen. Op een aantal plaatsen is het al tien dagen achter elkaar bewolkt .Of deze reeks nog verder wordt aangevuld is echter de vraag, want in het weekeinde breekt op steeds meer plaatsen de zon door.

Verantwoordelijk voor dit rustige weer is een krachtig hogedrukgebied boven het centrale deel van Europa. Hierdoor staat er bij ons een zuidelijke wind waarmee lucht uit Frankrijk wordt aangevoerd.Het is licht winters, want in de nachten vriest het op de meeste plaatsen licht.

Mist en vorst zorgen soms wel voor mooie plaatjes. De mist slaat namelijk als rijp op de bomen neer, zodat het in de ochtenduren soms even behoorlijk wit is op de landerijen.

Vannacht daalt het kwik op de meeste plaatsen tot iets onder nul, terwijl het morgen 2 tot 6 graden wordt. De laagste temperaturen in de gebieden waar het mistig blijft, en de hoogste daar waar de zon doorbreekt.

Ook in het weekeinde is het rustig. De zon breekt soms uitbundig door en het blijft overwegend droog. In de middag stijgt de temperatuur naar gemiddeld 5 graden.

Ook na het weekend blijft een sterk hogedrukgebied in de buurt zodat er maar weinig verandering komt in het huidige weerbeeld.

De temperaturen zullen niet veel wijzigen.