Regio keuze

HAARLEM

Za-Oeralja Anne Klaas de Groot houdt 13 januari (20u) een dialezing over de Za-Oeralja, het gebied direct voorbij de Oeral in Siberisch Rusland.

Volksuniversiteit, Leidsevaart 220. Inl 06-12797788.

Herman Koch, Amsterdam,05/11/03. Herman Koch,auteur. Foto Leo van Velzen/Nrc.Hb. Velzen, Leo van

Pianorecital De pianist Rian de Waal geeft 19 januari 20u15 een recital in de nieuwe Kleine Zaal van de Filharmonie in Haarlem. Op het programma staan sonates van Schubert, Prokofjev en Scartlatti, de laatste in een bewerking van Tausig.

Filharmonie, Lange Begijnestraat 11, Haarlem. Inl 0900-7445427 en www.filharmonie.nu

Kruistochten Toneelgroep Amsterdam brengt Alan Ayckbourns blijspel-trilogie De Kruistochten op één, vijf uur durende avond. Ivo van Hove regisseert het toneelstuk over een familieweekeinde waar de vrouwenjacht van zwager Norman tot veel commotie leidt. Als vaker experimenteert Ayckbourn met de vorm: hij vertelt drie keer hetzelfde verhaal, steeds gezien uit een ander vertrek van een landhuis. Van Hove stelt zich dienstbaar op aan Ayckbourn en voegt, afgezien van het kale decor, het videogebruik en een vreemde rollenwisseling, weinig experimenten toe aan zijn versie. De keurigheid van dit blijspel is opmerkelijk. Herkenbare, lieve mensen zijn het die echt van elkaar houden. Ayckbourns scènes zitten gebakken in elkaar, met sterke grappen en vondsten. De acteurs leveren komische topprestaties. Karina Smulders is erg geestig als dwarse puber met capuchon, en Hans Kesting blinkt uit als vrouwenjager die eigenlijk bibliothecaris is, net als zijn grote voorganger Casanova. Maar de hoofdrol is voor rode theaterkater Jaap. Vijf uur lang rust hij op zijn lauweren, als symbool van de gezapige burgerij en de huwelijkse trouw. In de pauzes is er wintersoep, met of zonder vlees.

14-15 jan (18u) Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

KORTENHOEF

Nescio lezing Emeritus studentenpastor Bernard Rootmensen verzorgt 15 januari (11u) de Nes

ciolezing Het heiligen van de tijd over het raadsel van de tijd in het licht van de joods-christelijke traditie.

N.H Kerk, Kortenhoefsedijk 168. Inl/res 020-5989292 & www.vupodium.nl

LAREN

ExpositieOp woensdag 19 en 26 januari (12u15) wordt in het Singer Museum een introductie gegeven bij de expositie Mondriaan, Sluijters, Breitner e.a. De onstuitbare verzamelaar J.F.S. Esser. Johannes Fredericus Samuel Esser (1877-1946) was grondlegger van de plastische chirurgie, kunstverzamelaar, schaakkampioen én handelaar in onroerend goed. In zijn Amsterdamse periode als arts (1905-1913) bracht hij meer dan 800 kunstwerken bij elkaar. Onder zijn patiënten telde hij Sluijters en Breitner, die hem introduceerden bij andere kunstenaars. Esser begon zijn verzameling met werk van de Haagse School en de Amsterdamse impressionisten. Vanaf 1907 richtte hij zich op de nieuwe in die tijd “ultra-moderne' kunstenaars als Jan Sluijters, Leo Gestel, Piet Mondriaan en Piet van der Hem. De toegang is 7,50 euro incl koffie en dennenkoek en exl toegang tot het museum (10 euro voor volw en 2 euro mk).

Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. Inl 035-5393939 en www.singerlaren.nl

LEIDEN

Droog Brood Een man in wie we snel een dief herkennen, belt aan bij een kunstverzamelaar om te vragen hoe laat er niemand thuis is. Het supervriendelijke gesprekje dat zich ontwikkelt, is een van de hoogtepunten uit de nieuwe droogkomische sketchshow Omwille van de smeer van Droog Brood, alias Bas Hoeflaak en Peter van de Witte. Stijlvol en absurd vertier in een dromerig bos dat aan Tsjechov doet denken.

19 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.leidseschouwburg.nl.

UTRECHT

Abraham Bloemaert In projectkamer 1 van het Centraal Museum is een tentoonstelling ingericht met werk van Abraham Bloemaert (1566-1651), een van de meest virtuoze tekenaars uit de zeventiende eeuw, bij wie veel van de Utrechtse Caravaggisten in de leer zijn geweest. Te zien zijn 32 tekeningen van het landschap rondom Utrecht.

Tekeningen van Abraham Bloemaert t/m 5 maart in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Inl: 030-2362362 of www.centraalmuseum.nl

Het hoge woord Herman Koch en Khalid Boudou zijn 16 januari (20u30) te gast bij literair café Het hoge woord.

De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Inl/res 030-2318376 & www.slau.nl

Rotterdams Philharmonisch Het Rotterdams Philharmonisch Orkest geeft 19 januari 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg olv de Russische dirigent Nikolaj Elexejev een geheel Russisch concert. Eugene Ugorski speelt het Vioolconcert van Tsjaikovski, daarna klinkt de Symfonie nr 4 van Sjostakovitsj.

19 jan 20u15, MC Vredenburg. Inl www.vredenburg.nl.

Soul Regisseur Pieter Kramer maakt bij het Ro Theater de muziekvoorstelling Soul, over het blanke verlangen om een swingende neger te zijn. In een afgetrapte gymzaal (prachtig decor van Guus van Geffen) komt een groep blanke burgers bijeen om zwart geschminkt een ouderwetse soulrevue na te spelen. Achterliggende gedachte is dat de Hollanders uit onvrede met hun eigen truttige arbeiderslevens, een wilder, vrijer, échter leven projecteren op hun zwarte broeders. Verder wil Kramer de ontroerende overgave van de amateurs in het verenigingsleven laten zien.

19 jan Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl

14-15 jan (18u) Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

N.H Kerk, Kortenhoefsedijk 168. Inl/res 020-5989292 & www.vupodium.nl

Singer Museum, Oude Drift 1, Laren. Inl 035-5393939 en www.singerlaren.nl

19 jan Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.leidseschouwburg.nl.

Tekeningen van Abraham Bloemaert t/m 5 maart in het Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. Inl: 030-2362362 of www.centraalmuseum.nl

De Winkel van Sinkel, Oudegracht 158. Inl/res 030-2318376 & www.slau.nl

19 jan 20u15, MC Vredenburg. Inl www.vredenburg.nl.