“Radicaal riep op tot doden van joden'

De radicale islamitische geestelijke Abu Hamza al-Masri heeft tijdens preken in Londen opgeroepen om niet-moslims in het algemeen en joden in het bijzonder te vermoorden.

Bovendien werden in zijn huis boeken in beslag genomen met een handleiding voor islamitische terroristen waarin onder meer de Big Ben, de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld in New York als doelwitten werden genoemd.

Deze beschuldiging heeft de openbare aanklager gisteren op de eerste dag van het proces tegen Abu Hamza in een Londense rechtbank geuit. De geestelijke, die sinds mei 2004 in hechtenis zit, wordt onder meer verdacht van het aanzetten tot moord en racistische haat en van het bezit van een boekwerk, dat terroristische daden beoogde te bevorderen.

Abu Hamza ontkende de aanklacht op alle punten. Hij zei nooit te hebben opgeroepen Britse staatsburgers te doden en de gewraakte boeken nooit te hebben gelezen. Hij beriep zich op het recht van vrije meningsuiting. Een jury zal bepalen of hij schuldig is.

Abu Hamza was jarenlang een van de radicaalste islamitische geestelijken in Groot-Brittannië. Op straat voor een moskee in Finsbury Park in het noorden van Londen preekte hij elke vrijdag voor een grote menigte. Zijn preken werden vaak op band opgenomen en onder meer moslims verspreid. Na de mislukte aanslagen van 21 juli in Londen doken er berichten op dat enkele van de vier vermoedelijke daders ook preken van Abu Hamza hadden bezocht.

De 47-jarige Abu Hamza is geboren in Egypte. Eind jaren '70 kwam hij naar het Verenigd Koninkrijk. Daar huwde hij een Britse vrouw, van wie hij vijf jaar later scheidde. Hij bezat inmiddels wel de Britse nationaliteit. Abu Hamza bracht langere tijd door in Afghanistan. Daar verloor hij beide handen en een oog, naar eigen zeggen bij het opruimen van mijnen. Sindsdien gebruikt hij vaak een haakvormige prothese aan zijn rechterhand, die hem een angstaanjagend voorkomen verleent.

Volgens de aanklager waren de preken van Abu Hamza doordesemd van haat tegen niet-moslims en de Westerse samenleving. Over Hitler verklaarde hij regelmatig dat die door Allah op de wereld was gezet om de volgens hem verraderlijke, godslasterlijke en vuile joden uit te roeien.