Om naar uit te kijken

OPERA

RossiniDe Nederlandse Opera vertoont dit jaar voor het laatst Rossini's Il barbiere di Siviglia in de fameuze enscenering van Nobelprijswinnaar Dario Fo uit 1987 die ook elders in de wereld met groot succes is uitgevoerd. De hoofdrollen worden gezongen door Silvia Tro Santafé en Antonio Siragusa.

POP

NoorderslagHeel Groningen staat een weekend lang in het teken van Eurosonic en Noorderslag, de internationale en nationale variant van een festival dat geïnteresseerden uit heel Europa trekt en de stand van zaken in de Nederpop doorlicht. Noorderslag brengt diversiteit met onder andere Kraak & Smaak (lounge-funk), Hind (Idols-overlevende), Stevie Ann (zilver geharpte singer/songwriter) Jeugd van Tegenwoordig (shockhiphop), zZz (orgelrock), Gem (rock zonder orgel), New Cool Collective (bigband die zich niet te goed voelt om Una paloma blanca te spelen), Opgezwolle en Jawat! (Nederhop), Spinvis (vinexpop) en Ziggi (gospelreggae).

14 jan Oosterpoort, Groningen. Inl 050-3680368

THEATER

Meneer Ibrahim René Groothof speelt de jeugdvoorstelling Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran, naar de novelle van de Franse schrijver Eric-Emmanuel Smitt. De verwaarloosde advocatenzoon Mozes knoopt een vriendschap aan met de winkelier Meneer Ibrahim, een wijze soefi die hem adopteert en meeneemt naar zijn geboortegrond. Groothof wordt begeleid door de percussionist Sjajin During. Meneer Ibrahim werd in Frankrijk op het Festival d'Avignon gespeeld en verfilmd met Omar Shariff. Aike Dirkzwager regisseert.

MUZIEKTHEATER

ChopinActrice Yvonne van den Hurk en de Russische pianist Alexander Drozdov spelen Chopin?, muzikaal verteltoneel over de turbulente liefde van de Poolse componist Frédéric Chopin en de Franse schrijfster George Sand. Volgens Van der Hurk, die ook de tekst schreef, was George Sand geïntrigeerd door Chopins scheppingsproces; ze zag zelf in dat hij een groter kunstenaar was dan zijzelf. Dat was ook haar drijfveer zich over hem te ontfermen - fysiek, maar ook financieel. Van der Hurk wil het verhaal achter de muziek te vertellen, opdat de muziek daardoor voor het publiek nog meer tot leven komt.

Première: 12 jan Bellevue, Amsterdam. Daarna tournee t/m 24 maart. Inl. www.viarudolphi.nl.

WERELDMUZIEK

Sioh Maluku Met zijn groep Sioh Maluku ('heimwee naar de Molukken') mengt jazzgitarist Maurice Rugebrecht zijn Molukse achtergrond met jazz en Braziliaanse muziek. Traditionele Molukse melodieën worden moeiteloos vermengd met bossa nova, jazz en pop.

Sioh Maluku, 14 jan 21u, WMDC Schiecentrale, Rotterdam. Inl 010-4048422 of ole@ducos.com