Miljonair met pixels

Drie jaar collegegeld, drie jaar huur en nieuwe sokken - dat was wat de Engelse student Alex Tew (21) wilde verdienen toen hij op 26 augustus 2005 zijn million dollar homepage begon. Zijn idee: een lege website bestaand uit een miljoen pixels (de puntjes waaruit een afbeelding op een scherm is opgebouwd) voor 1 dollar per pixel verkopen aan adverteerders. Een paar duizend puntjes moest hij toch kunnen slijten, hoopte Tew.

Maar na tv-optredens bij de BBC, CNN, Fox News en NBC, talloze kranteninterviews en miljoenen bezoekers per dag, werden gisteravond op veilingsite Ebay de laatste duizend pixels afgehamerd op 38.100 dollar. Daarmee was de grens van een miljoen dollar ruimschoots gepasseerd.

Op zijn internetdagboek hield Tew de bezoekers van www.milliondollarhomepage.com op de hoogte van de voortgang van zijn project. Op 18 september kon hij tot zijn eigen verbazing meedelen dat hij genoeg pixels had verkocht om zijn verblijf aan de universiteit te bekostigen. Ook plaatste hij een foto van zijn nieuwe sokken.

Het volgende doel: zijn ouders op een leuke vakantie sturen. Nu hij miljonair is, wil Tew het geld dat hij verdiend heeft investeren in een nieuwe onderneming.

Intussen zijn er tientallen sites opgedoken die de nieuwigheid van het verkopen van advertentieruimte per pixel hebben overgenomen. Overigens zonder succes.