Lok begint bij NAC met een nederlaag

Trainer Cees Lok is teleurstellend begonnen aan zijn herstelwerkzaamheden bij NAC. De voormalige coach van NEC zag zijn nieuwe ploeg gisteravond in Breda verliezen van provinciegenoot RKC Waalwijk: 1-2.

Met zijn twaalfde competitietreffer besliste Hoogendorp halverwege de tweede helft het levendige duel. Dankzij de verdiende zege klom de ploeg van trainer Koster naar de met Ajax gedeelde vierde plaats. NAC, dat op 30 december afscheid nam van clubman Lokhoff, bleef onderin de middenmoot hangen.

NAC deed in de eerste helft niet echt onder voor het veel hoger geklasseerde RKC. De thuisploeg speelde in een ras tempo en verdeelde het spel goed over beide vleugels. Aanvalsleider Van Hooijdonk werd zowel over de grond als door de lucht regelmatig aangespeeld, maar met het slimme voorbereidende werk van de lange spits deed NAC weinig tot niets.

RKC kwam na veertig minuten aan de leiding door een doelpunt van aanvaller Janssen.

Met een doeltreffende knal van publiekslieveling Jenner (1-1) begon NAC hoopgevend aan de tweede helft. Maar de thuisploeg ging na de verrassende gelijkmaker absoluut niet beter voetballen. Vooral defensief kwam NAC in de problemen, ook al doordat RKC meer druk zette. Het Bredase geklungel bereikte in de 68ste minuut een dieptepunt. Vidmar en Van Zwam vochten buiten het eigen strafschopgebied om de bal, Hoogendorp ging ermee heen, 1-2.

Met een drastisch gerenoveerd elftal is Willem II het tweede deel van de competitie slecht begonnen. De nederlaag tegen Heracles (1-2) was de dertiende van het seizoen voor de Brabanders die graag verder afstand hadden genomen van hekkensluiter RBC. De voorsprong van de Tilburgers op hun provinciegenoot bedraagt slechts vijf punten.

Interim-trainer Zwamborn gebruikte de korte winterstop om zijn selectie vooral verdedigend te versterken. Doelman Peersman, linksachter Valencia en de defensieve middenvelder Assou-Ekotto werden door het Tilburgse publiek verwachtingsvol onthaald, maar konden nog niet hun stempel op de wedstrijd drukken.

Bij Heracles was spelmaker Tanghe de enige nieuweling. Het Japanse fenomeen Hirayama, die vrijwel de gehele wedstrijd onzichtbaar was, ontpopte zich met één geslaagde actie opnieuw tot matchwinnaar.