Likud stapt op uit Israëls kabinet

Op bevel van partijleider Benjamin Netanyahu hebben drie ministers van de Israëlische Likudpartij vandaag hun ontslag ingediend. De vierde, minister van Buitenlandse Zaken Shalom, doet dat zondag, tijdens de wekelijkse kabinetszitting.

Netanyahu wenst niet dat Likud deel uitmaakt van een regering die toestaat dat er in Oost-Jeruzalem campagne gevoerd wordt voor de Palestijnse parlementsverkiezingen, waarin gestemd kan worden op kandidaten van Hamas. De ministers geven gehoor aan de opdracht van de partijleider, maar niet dan na een protest over de autoritaire wijze waarop Netanyahu zijn order formuleerde.

Netanyahu, tot de zomer van 2005 minister van Financiën onder premier Sharon, wil met het ontslag van de ministers zijn greep op de partij verstevigen en Likud in de aanloop van de verkiezingen neerzetten als een duidelijk rechts alternatief voor Kadima. Deze nieuwe partij, onlangs opgericht door de nu uitgeschakelde premier Sharon, doet het zeer goed in de opiniepeilingen, terwijl Likud (15 zetels) het voor het eerst in meer dan tien jaar slechter doet dan de Arbeidspartij ( 16 à 18).

Het vertrek van Likud uit de regering betekent dat alle portefeuilles worden verdeeld over de vijf overgebleven ministers van Kadima, ex-leden van Likud die samen met Sharon overstapten. Waarnemend premier Olmert, die acht andere portefeuilles beheert, is van plan tot de verkiezingen op 28 maart nieuwe ministers te benoemen.

Intussen is komen vast te staan dat de nog steeds niet bijgekomen premier Sharon een hartkwaal heeft en dat meteen na de eerste beroerte op 18 december is vastgesteld dat hij lijdt aan cerebrale amyloïde angiopathie (CAA), een ziekte van bloedvaten in de hersenen die kan leiden tot een hersenbloeding of de ziekte van Alzheimer. Dat hebben artsen van zijn ziekenhuis in Jeruzalem bevestigd na beschuldigingen in het dagblad Haaretz dat zij deze ziekte niet hadden gediagnosticeerd. De ziekte, aldus een arts in gesprek met Kanaal 10, was wel vastgesteld, maar om politieke redenen niet gemeld. Volgens de arts had bekendmaking kunnen worden misbruikt door de tegenstanders van Kadima omdat CAA in verband wordt gebracht met dementie.