“Lijfwacht Bin Laden' voor rechter

Een Jemeniet die ervan wordt verdacht een van de lijfwachten van Osama bin Laden te zijn geweest, is gisteren verschenen voor een militaire commissie op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay.

Ali Hamza al-Bahlul, die vandaag vier jaar geleden werd vastgezet op Guantánamo Bay, weigert mee te werken aan het proces. Hij is aangeklaagd wegens samenzwering met als doel oorlogsmisdaden te begaan. Volgens de Verenigde Staten heeft Hamza toegegeven lid te zijn van Al-Qaeda.

Voor de commissie - een speciaal voor de terreurverdachten op Guantánamo Bay opgericht oorlogstribunaal - verklaarde Hamza in het Arabisch dat hij de autoriteit ervan niet erkent en dat “er op de Dag des Oordeels door god een tribunaal zal worden gehouden“. “Doe wat u moet doen, en spreekt recht zoals u moet. God zal zijn uitspraak rechtvaardig nemen.“ Hij beëindigde zijn korte betoog met het Engelse woord “boycott'.

Ook de 19-jarige Canadees Omar Khadr, die ervan wordt verdacht in Afghanistan een granaat te hebben geworpen naar een Amerikaanse legerarts, stond gisteren voor de eerste maal voor de militaire commissie. Hij gaf alleen antwoord op de vraag of hij de beschuldigingen begreep.

De rechtszaken tegen de twee zijn voortgezet ondanks het feit dat het Amerikaanse Hooggerechtshof zich momenteel buigt over de rechtmatigheid van de militaire commissies. Advocaten en mensenrechtenorganisaties hebben veel kritiek op de berechting van de verdachten. De militaire commissie houdt haar zittingen achter gesloten deuren. Zowel de aanklager, als de verdediger en de commissie zelf zijn aangesteld door de minister van Defensie. De minister beoordeelt ook de uitspraak en bevestigt deze. De verdachten krijgen geen inzicht in de bewijzen die worden aangevoerd, en de communicatie tussen advocaat en cliënt is niet vertrouwelijk. Na berechting is geen hoger beroep mogelijk, en ook als de verdachte wordt vrijgesproken, kunnen de VS hem blijven vasthouden. Op Guantánamo Bay zitten sinds 12 januari 2002 naar schatting 500 vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders gevangen. (AP)