Leers en punkband samen in wietlied

Burgemeester Gerd Leers van Maastricht gaat samen met punkband De Heideroosjes uit het Limburgse Horst een “wietlied' opnemen. Het lied moet de ideeën van Leers over het landelijke drugsbeleid kracht bij zetten, zegt de woordvoerder van de burgemeester. Het is de bedoeling dat de “protestsong', waarvan de naam en de tekst nog niet bekend zijn, nog deze maand wordt gepresenteerd.

De Heideroosjes hebben Leers voor het plan benaderd. De burgemeester reageerde positief, hoewel de combinatie van Leers en de “ruige band“ niet voor de hand ligt, aldus de woordvoerder. “Nee, Leers is geen bijzondere zanger“, voegt hij daaraan toe. Leers wil in Zuid-Limburg een experiment beginnen dat de wietteelt reguleert, maar minister Donner van Justitie is daar op tegen.

De protestsong met de Heideroosjes is niet het eerste wietlied van Leers. Samen met een plaatselijke coryfee heeft de burgemeester van Maastricht ook een carnavalsnummer opgenomen, dat zij zullen zingen als Leers bij het begin van vastenvond (volgende maand) de sleutel van de stad overdraagt aan prins Carnaval. Leers reageert daarmee op een lied dat zes burgemeesters van Nederlandse en Belgische buurgemeenten van Maastricht een maand geleden op cd zetten. In hun “Sjèrke dee wôl de wiet kwiet' (“Gerd die wil de wiet kwijt', geschreven door Jo Schmeitz) nemen ze het plan van Leers om de coffeeshops naar de gemeente- en desnoods de landsgrens te verplaatsen op de hak.

De zes zingende ambtsdragers, Harrie van Beers (Margraten), Huub Broers (Voeren), Constant Nuytens (Valkenburg), Hans Schmidt (ex-Eijsden), Alex Vangronsveld (Lanaken) en Jo Dejong (loco-burgemeester van Meerssen) werden bijgestaan door zangroep De Zingende Pótsvrouwe.