Lcd-scherm als spelbord

Philips heeft een lcd-beeldscherm ontwikkeld dat dienst doet als spelbord. In het prototype, vorige week gepresenteerd op een beurs in Las Vegas, is het scherm zelfs in het blad van een tafel geïntegreerd. Het spelscherm heet “Entertaible' en bevat nieuwe vindingen op het gebied van detectie van pionnen en dergelijke.

De Entertaible is een kruising tussen het Halmabord en de spelcomputer: de gezelligheid van het samenzijn in de huiskamer wordt gecombineerd met digitale extra's. Met infrarode stralen kan het scherm zelf ontdekken waar pionnen staan. Daarvoor zijn in de rand van het bord tientallen infraroodzendertjes en -ontvangertjes ingebouwd. De innovatie zit in de manier waarop deze onderdelen hun informatie verzamelen en verwerken. Omdat er nog octrooi op wordt aangevraagd doet Philips hier geen mededelingen over. Ook stukken die nét geen contact met het scherm maken onderbreken de stralen en worden zo gedetecteerd. “Zo kunnen we een spelbord maken met twee niveau's“, zegt projecleider Gerard Hollemans van Philips Research. De techniek kan vingers onderscheiden van pionnen; dat kunnen ontwerpers van spelletjes uitbuiten.

Zo'n speeltafel (huidige diagonaal 70 cm) biedt wonderlijke mogelijkheden. Je kunt het computertafeltennisspel “Pong' spelen met echte batjes en een virtueel balletje, dat door een veranderend landschap stuitert en ook zelf van gedaante verandert. Ook is het mogelijk via internet met mensen elders te spelen. In Las Vegas toonde Philips ook het spel “Yellow Cab' dat van het bord gebruik maakt: spelers zijn taxichauffeurs die passagiers oppikken en over een plattegrond moeten vervoeren. Hollemans: “Je moet rekening houden met verkeer en met verkeerslichten. Ook slijt het wegdek en daarom krijgen de chauffeurs onverwacht te maken met wegwerkzaamheden.

    • Herbert Blankesteijn