Krokante buideltjes

Nodig: 8 vellen filodeeg; olie of boter; 1 knoflookteen; 1 kleine courgette; 4 eetl. (diepvries) doperwtjes; 2 eetl. geschaafde Chinese kool; 1 volle theel. kerriepasta (mild of heet); 1 handje gemengde slablaadjes

Filo(blader)deeg, dunne, bijna doorzichtige deegvellen die worden gemaakt van bloem, water en olie, is te koop in supermarkten en bij Turkse en Marokkaanse winkels. De vellen zijn diepgevroren en dienen vlak voor de bereiding te worden ontdooid. Na het ontdooien, dat ongeveer een uur duurt, zijn de vellen soepel en plooibaar. Het filodeeg kan ook in ca. 2 minuten in de magnetron (800 Watt) worden ontdooid. De vellen voor het voorgerecht voor 4 personen worden dun ingesmeerd met gesmolten boter of, en dat is gezonder, met olijfolie of een neutraal smakende olie als zonnebloemolie of arachideolie. Verwarm de oven voor op 200° C. Leg een vel bakpapier op de bakplaat van de oven of gebruik de moderne siliconen versie van deze onderlegger. Zorg dat de vulling voor de buideltjes klaarstaat. Laat de doperwten ontdooien. Snijd de geschaafde kool klein. Snijd de geschilde courgette in mini-blokjes. Doe alle groenten in een kom. Knijp de knoflookteen in een knoflookknijper uit boven de groenten. Voeg de kerriepasta toe en meng alles door elkaar. Snijd de nèt ontdooide langwerpige vellen filodeeg in vierkanten. Dek het filodeeg dat niet mag uitdrogen tijdens het bewerken toe met een vochtig gemaakte schone theedoek. Doop een kwastje in de gesmolten boter of olie naar keuze en smeer de vellen aan beide kanten in. Leg twee vierkanten precies op elkaar. Leg hier nog eens 2 vellen schuin bovenop, zodat er een ster van deeg ontstaat. Schep in het midden van deze ster een klein hoopje vulling. Vouw de hoeken van het deeg naar elkaar toe in de vorm van een buideltje. Druk met duim en wijsvinger het deeg, vlak boven de vulling aan. Knijp het buideltje goed dicht en draai het boven de buidel uitstekende deeg een klein slagje om. Bak de vier buideltjes in ongeveer 10-15 minuten in de oven goudbruin en knapperig. Uiteraard is het aantal variaties voor de vulling eindeloos. Voeg aan bovengenoemde groenten bijvoorbeeld wat uitgebakken spekjes toe. Vervang de courgetteblokjes door blokjes gekookte wortel, knolselderij of fijngesneden gekookte spruitjes. Leg de krokante buideltjes op een van wat slablaadjes voorzien bord.

Anne Scheepmaker

Morgen: kreeft met komkommer.

    • Anne Scheepmaker