“Klant gedwongen hoer? Meld dat'

De overheid wil dat prostituee-bezoekers met de politie contact opnemen als ze signalen hebben dat een prostituee gedwongen haar werk verricht.

De stichting Meld Misdaad Anoniem is vandaag met de campagne tegen vrouwenhandel begonnen onder de naam “schijn bedriegt'. Zo adverteert de stichting onder andere op de website “hookers.nl', waar hoerenlopers elkaar dagelijks informeren over hun ervaringen en cijfers geven aan bezochte prostituees.

De advertentie op deze site verwijst naar een filmpje dat de aandacht wil trekken met termen als “Russische schatjes?' en “Exotische slavinnen?' De film moet duidelijk maken dat sommige vrouwen gedwongen hun werk verrichten.

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Karina Schaapman, die zelf vroeger prostituee was en zich sterk maakt voor bescherming van prostituees, vindt de campagne een goed initiatief. Maar ze vindt het wel “raar“ dat de overheid - die de stichting subsidieert - zaken doet met de website hookers.nl. “Op die site geven mannen vrouwen een slecht cijfer als ze geen zin heeft of bepaalde dingen niet wil doen. Als een vrouw tegen haar zin werkt, tonen ze geen compassie, maar geven haar een laag cijfer. Ze denken slechts aan zichzelf en geven elkaar zelfs tips hoe ze beter gebruik kunnen maken van het illegale circuit.“ Volgens Schaapman zou de website zelf, gratis, een link moeten plaatsen naar de campagne en hulpinstanties.

Directeur Guus Wesseling van Meld Misdaad Anoniem zegt dat er lang over gepraat is of ze een advertentie op de betreffende website moesten zetten.

Uiteindelijk hebben volgens hem “zakelijke“ overwegingen de doorslag gegeven. “Het internet staat vol met dergelijke websites. Daar kun je je ogen niet voor sluiten. Deze site trekt duizenden bezoekers per dag. Dat zijn enorme aantallen. [...] We betalen de site voor een half jaar 1.200 euro.“