“Kalende' atleet op non-actief

De vondst in zijn urine van een middel tegen kaalheid kan de beste Amerikaanse sportman op het wintersportonderdeel skeleton, een discipline waarbij de deelnemers met hun buik op een sleetje liggen, duur komen te staan. Zach Lund is door de internationale bobslee- en rodelbond (FIBT) voor onbepaalde tijd geschorst. Daardoor is zijn deelname aan de Olympische Spelen van volgende maand in Turijn onzeker geworden.

De 26-jarige Lund testte onlangs positief op het middel Propecia, een middel tegen kaalheid dat op de lijst van verboden stimulerende producten staat omdat het gebruikt kan worden als maskeringsmiddel voor dope.

Volgens zijn vader begon Lund ongeveer zes jaar geleden met het innemen van het middel tegen kaalheid.

“Het staat op de verboden lijst - geen twijfel mogelijk; hij heeft het verknald“, zei Jim Shea Sr., voorzitter van de Amerikaanse bobslee- en skeletonbond, en de vader van de regerend olympisch kampioen Jim Shea. Als gevolg van de schorsing ontbreekt Lund komend weekend nu bij wereldbekerwedstrijden in Duitsland.

De bondscoach van de Amerikaanse skeletonploeg, Tim Nardiello, werd anderhalve week geleden door de bond op non-actief gesteld nadat twee vrouwen uit zijn ploeg, onder wie olympisch kampioene Tristan Gale, een aanklacht tegen hem hadden ingediend wegens seksuele intimidatie. (Reuters)