Internet killed the radio star

radio_2.jpgDe East Village is een van de laatste plekken waar op Manhattan nog aangerommeld wordt, waar alternatievelingen nog niet zijn verdreven door sushi en toeristen, waar Moby nog een theewinkel kan openen zonder dat paparazzi in de niet-aanwezige bosjes kruipen en ook waar je al wandelend een radiostation kunt tegenkomen.

Pardon?

Jazeker. Op First Avenue, tussen 1st en 2nd Street, zit East Village Radio. Het is een klein hokje, helemaal van glas en als je binnen loopt door de altijd openstaande deur kan je even bijpraten met de dj die op dat moment plaatsjes zit te draaien.

radio_1.jpgEast Village Radio is een radiopiraat-nieuwe-stijl. In 2003 opgericht als bedankje aan de buurt van een lokale eigenaar van drie restaurants in de straat, is het verworden tot de plek waar de alternatieve wijk samenkomt. Niet dat er echt veel lijn in zit, de dj’s die 14 uur per dag live uitzenden (de overige 10 uur zijn voor opnames) laten van alles horen: van hip-hop tot Dixieland, van golfverslagen tot lokaal nieuws.

En het mooie is: allemaal via internet.

In het begin zond het station nog uit via de ether, maar toezichthouder FCC wist het station te vinden. Ook al wees de eigenaar erop dat de Amerikaanse wet erin voorziet dat een zendvergunning niet nodig is in oorlogstijd, hij werd uit de ether gehaald. Dan maar via internet. Luister hier. En van elk programma is een podcast beschikbaar.

    • Freek Staps