“Hofstadgroep wilde homo's gijzelen'

Volgens de nieuwe getuige in het zogenoemde Hofstadproces willen enkele leden van de “Hofstadgroep' een homobar in Amsterdam bezetten en bezoekers gijzelen om zo de vrijlating van Mohammed B. af te dwingen. Een groep moslimextremisten onder leiding van Bilal L. zou na de bevrijding van B. de gijzelaars en zichzelf opblazen. “De aanslag zou binnen twee tot drie jaar plaats moeten vinden.“

Jamal B. (29), een draaideurcrimineel die de afgelopen jaren meerdere keren heeft vastgezeten, legde deze verklaring af na zijn aanhouding wegens bedreiging op 16 december. “Hofstadlid' Bilal L. zou hem in de gevangenis van Maastricht hebben willen ronselen voor de aanslag toen ze daar beiden begin 2005 gedetineerd waren. L. zat een gevangenisstraf van vier maanden uit wegens bedreiging van het Kamerlid G. Wilders. Na zijn vrijlating werd hij in maart wederom aangehouden wegens ronselen voor de gewapende strijd en het beramen van een terroristische aanslag. Jamal B. en Bilal L. worden morgen als getuige in het Hofstadproces gehoord.

Volgens B. zou L. hem hebben benaderd op de luchtplaats van de gevangenis. L. zou hem ook in vertrouwen verteld hebben over de moordaanslag op Van Gogh. L. zou gezegd hebben dat hij de fiets en het vuurwapen aan Mohammed B. te hebben geleverd. Ook zouden andere leden van het vermeende terroritische netwerk van tevoren op de hoogte zijn geweest van de moordplannen op Van Gogh. L. kwam naar eigen zeggen regelmatig in de woning van Mohammed B.

“Bilal sprak over een plan waar hij twee of drie man nodig had,“ zo verklaart B. Volgens B. zou Hofstadverdachte Jason W. helpen bij de aanslag. Om aan het geld te komen voor de financiering van “explosieven en zo“ wilde Bilal L. een overval plegen. Hij had ook plannen om af te reizen naar Tsjetsjenië om te trainen. Aanvankelijk wilde L. de homodiscotheek It opblazen. “Omdat deze nu dicht is, sprak hij over een homobar in de Leidsestraat.“ Om de politie duidelijk te maken dat het hen menens is, wilden ze “een mens of drie, vier vijf“ doden.

Enkele betrokken advocaten betwisten de betrouwbaarheid en de intentie van Jamal B. In mei 2005 vroeg hij de rechercheurs die hem wilden horen over de ronselpraktijken van Bilal L. om geld. “Als jullie me geld geven, kan ik jullie blij maken. Ik moet genoeg geld hebben.“

Peter Plasman, de advocaat van Hofstadverdachten Mohammed B. en Rachid B. , noemt Jamal B. “een fantast“. Plasman: “Toen de discotheek It gesloten werd, moest Bilal L. nog geboren worden.“ Plasman begrijpt niet waarom B. negen maanden lang heeft gezwegen. B. werd na zijn vrijlating in maart meerdere malen bezocht door de recherche om hem te horen over het mogelijk ronselen door L., maar B. weigerde mee te werken. Nu klapt hij alsnog uit de school, omdat het, zo verklaart hij, om mensenlevens gaat.

“Een broodje aap-verhaal“, reageert P. Jeeninga, de raadsman van Bilal L. Zijn cliënt zat volgens Jeeninga in het huis van bewaring en Jamal B. in de gevangenis. Weliswaar luchtten ze gezamenlijk, maar ze waren altijd gescheiden door de tralies. “Dit alles moet besproken zijn door de tralies heen. Lariekoek.“ Bilal L. neemt, aldus Jeeninga, volledig afstand van de verklaring van Jamal B. af. De advocaat van Jamal B. weigert commentaar.

    • Ahmet Olgun