Helften manuscript Mozart herenigd

De helften van een vel met twee korte handgeschreven composities van Wolfgang Amadeus Mozart, dat ruim 170 jaar geleden door zijn weduwe Constanze in tweeën werd gesneden om de delen afzonderlijk te kunnen verkopen, zijn herenigd.

De British Library, die sinds 1953 al over de ene helft beschikte, is er in geslaagd het ontbrekende deel te bemachtigen doordat een particuliere eigenaar het ter verkoop aanbood. Vanaf komende zaterdag zullen beide delen weer samen te zien zijn op een tentoonstelling.

Op de ene helft van het vel staan twee virtuoze cadensen voor een pianoconcert, op de andere delen de vioolpartij van een menuet voor een vroeg strijkkwartet. Het manuscript van Mozart dateert uit 1773, toen hij 17 jaar was. Volgens medewerkers van de British Library was het bedoeld om aan te tonen dat Mozart niet langer alleen een wonderkind was, maar dat hij ook in staat was tot rijpere werken. Wolfgangs vader Leopold hoopte zijn zoon in die periode aan een betrekking te helpen als componist aan het keizerlijke hof in Wenen. Die pogingen bleven overigens vruchteloos.

In 1835, lang na Wolfgangs dood in 1791, besloot zijn weduwe Constanze het vel in tweeën te knippen. Zo kon ze twee keer haar voordeel doen met het werk van haar man, wiens werk in die periode steeds meer werd gewaardeerd. De ene helft van het werk met de delen van het menuet belandde in handen van Julius Leidke, een hofcomponist in Darmstadt. Dit deel kwam later via Amerika in handen van de Britse schrijver Edward Meyerstein. De British Library verwierf deze helft in 1953 uit de nalatenschap van Meyerstein.

De andere helft ging aanvankelijk naar een lokale ambtenaar in Beieren en was bedoeld om een oude schuld af te betalen. Dit deel dook onlangs weer op, toen een anonieme particuliere eigenaar het te koop aanbood. Ook die helft wist de British Library vervolgens in handen te krijgen.